A legtöbben összerezzenünk, amikor meghalljuk egy közelgő csapatépítő hírét, de vajon miért vált ez gyakran ki ilyen negatív érzelmeket?

Sok vezető szerint egy csapatépítés egyszerűen idő- és pénzkidobás, nem látják a kézzelfogható megtérülését. Pedig az eredményes csapatmunkához elengedhetetlen, hogy fejlődjenek a munkatársi viszonyok és kritikus fontosságú, hogy az alkalmazottak egységesen dolgozzanak a szervezeti célok elérése érdekében.

Hogyan érhető el mindez anélkül, hogy ki kellene kényszeríteni az együttműködést?

A csapatépítés gyakran azért nem sikerül, mert nem foglalkoznak az alapokkal.

Ritkán összpontosítanak az egyéni motivációs tényezőkre, személyiségstílusokra és nem rendelkeznek olyan előre meghatározott működési eljárásokkal, amelyek segítenék csapatdinamika kialakulását. Ha nem értjük meg, hogy az egyes alkalmazottak hol tartanak, és hogyan járulnak hozzá a szervezethez, akkor hatalmas hiányosságok maradnak a csapatépítés keretrendszerében. Minél jobban támogatja a vállalat a csapat munkáját, hosszú távon annál többet profitálhat belőle.

Az ActionCOACHnál úgy véljük, hogy a CSAPAT nem véletlenül egy 6 betűs szó.

A győztes csapat felépítéséhez

pontosan 6 kulcslépésére van szükség:

1. Határozott vezetés

2. Közös célok

3. Tiszta játékszabályok

4. Akciótervek

5. A kockázatvállalás támogatása

6. 100%-os bevonás

 

1. A határozott vezetéshez átlátható és nagyfokú integritást tanúsító vezetésre van szükség.

Az erős vezetők:

🔷inspirálnak és modellként szolgálnak, azaz példaképei tudnak lenni csapatuknak,

🔷markánsak és határozott fellépésűek, akik minden szituációban képesek meghozni a szükséges döntéseket,

🔷céltudatosak, tudják még a háttérből, észrevétlenül is irányítani a kollégáikat,

🔷megértik, hogy a csapattagok felemelése még erősebbé teszi őket.

2. A közös célok lehetővé teszik a csapattagok számára, hogy azonosítsák, mi a fontos és hogyan illeszkednek a szervezeti keretbe. Az iránykijelölés fontos, de akkor éri el az igazi célját, ha a dolgozókat is bele tudjuk vonni. A célok kikristályosítását szolgálják:

🔷az alapértékek,

🔷a szervezeti kultúra,

🔷a világos jövőkép és

🔷a küldetés pontos meghatározása.

3. Bármilyen versenyről is legyen szó, akkor lehet elérni a legnagyobb teljesítményt, ha világos, átlátható és mindenkire egyaránt érvényes szabályok vannak. Nincsen ez másképpen egy munkahelyi környezetben sem.

A tiszta játékszabályok olyan egyszerű rögzített működési eljárások, amelyek világos irányt és kereteket adnak minden tevékenységhez. Olyan normarendszert kell kialakítani, amely biztosítja, hogy valamennyi dolgozó egységes megítélés alá essen és legyen egy transzparens, nyugodt munkahelyi légkör.

4. Az eredmények eléréséhez kidolgozott cselekvési tervek kellenek, olyanok, amelyek világos irányt és elvárásokat adnak a csapattagoknak. A dolgozóknak tudniuk kell, hogy miben és miért számítanak rájuk. Egy ilyen terv akkor jó, ha egész részletesen, az egyének szintjéig ki van dolgozva. Ezzel biztosítjuk azt is, hogy minden dolgozó pontosan tudja a helyzetét és szerepét az adott rendszerben.

5. A szervezeten belüli kockázatvállalás támogatása beindíthatja az innovációt és motiválhatja a csapattagokat, hogy új módon járuljanak hozzá a folyamatokhoz. Lényegében ez a fejlődés és növekedés záloga! Ahhoz, hogy a csapatok sikeresek legyenek, a kudarcokból való tanulás kritikus fontosságú, ezért olyan munkahelyi légkörre és kultúrára van szükség, amely nem büntet az esetleges hibákért, hanem tanulási lehetőségként értelmezi azokat a további fejlődéshez.

6. A 100%-os részvétel, vagyis a „MI” tudat kialakítása kritikus fontosságú. A teljesítmény elismerését nem szabad elmlasztani. Meg kell mutatni a dolgozóknak, hogy ők mit tettek hozzá ahhoz, amit a vállalkozás elért. Így alakulhat ki, hogy a csapattagok kollektívaként dolgozzanak együtt a szervezeti célok elérése érdekében.

A nyílt kommunikáció, az egyértelmű szerepek és felelősségek, az időben történő visszajelzés és az átláthatóság mind-mind a csapat dinamikájának kialakításán munkálkodnak. Egy motivált csapattag, aki megérti a helyét és hozzájárulását az egészhez, valószínűleg úgy fog működni és viselkedni, hogy az eredményeket elérje, mert ez a személyes céljainak is kedvez.

Egy győztes csapat felépítéséhez ezeknek mind meg kell lennie!

„Senki sem tökéletes de egy csapat azzá válhat!”

Egy ActionCOACH üzleti coachcsal  való együttműködés segíthet a vállalkozás működését megalapozó erős csapatok kialakításában és megtartásában.

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, 

keress további olvasnivalókat a BLOG-ok között, hallgass minket PODCAST csatornánkon és

kövess minket kedvenc közösségi média felületeiden, hogy ne maradj le semmilyen újdonságról!