• A legtöbb vállalkozóhoz hasonlóan, még szusszanni sincsen elég időd?
  • Van egy hosszú listád különféle taktikákról és stratégiákról, amelyek a következő szintre emelhetnék a vállalkozásod, de egyszerűen nincsen elég időd ezek megvalósítására?

Hogyan győzheted le az időhiánnyal kapcsolatos kihívásokat, hogy olyan vállalkozást építhess fel, amilyet mindig is elképzeltél?

Az időgazdálkodással kapcsolatos 4 leggyakoribb kihívásra adott alábbi megoldások világszerte már számos ActionCOACH-ügyfélnek segítettek!

Időgazdálkodási kihívások és tippek

Időgazdálkodási kihívás No.1.: Semmire sincs elég időd, túlságosan szétszórt vagy és/vagy alig delegálsz feladatokat…

Megoldás: Első lépésként azonosítsad be azokat a feladatokat, amelyek elvégzéséhez valójában nincsen a személyes szakértelmedre szükség (és talán egyébként sem a kedvedre valók…) és képezd ki ezekre a csapatod tagjait. Delegáld ezeket a feladatokat! Az így felszabaduló időben pedig fókuszálhatsz az igazán lényeges teendőkre, a vállalkozásoddal kapcsolatos stratégiai döntésekre, amelyek érdemi eredményeket is hoznak majd.

Extra tipp: egyes feladatoknál érdemes akár gyakornoki programban gondolkodni! Egy ilyen megoldás mindenki számára előnyös lehet. A gyakornok az iskolában tanultakat végre a gyakorlatban is „kipróbálhatja”, „beleát” egy vállalkozás mindennapi életébe, míg a csapatod friss és lendületes energiákkal, fiatalos szemlélettel erősödik!

 

Időgazdálkodási kihívás No.2.: Egyszerűen képtelen vagy a feladatokat átadni, hiszen „úgysem végzi el azokat senki sem úgy, ahogyan kellene”…

Megoldás: Jogos… Azonban Steve Jobs is megmondta: Az üzleti életben az igazán nagy dolgokat soha nem egy ember éri el, hanem egy csapatnyi ember.” Egyedül nem fog minden menni.

Készíts részletes működési és képzési kézikönyvet, amely kitér mindarra, amit a csapatod tagjának tudnia kell arról, hogyan végezze hatékonyan a munkáját, és végigvezeti egy célzott képzési folyamaton. Ahhoz, hogy az embereid sikeresek legyenek, hagyni kell őket érvényesülni, amiben benne van a hibázás lehetősége is, de a kudarcokból való tanulás kritikus fontosságú. Olyan munkahelyi légkörre és kultúrára van szükség, amely nem büntet az esetleges hibákért, hanem tanulási lehetőségként értelmezi azokat a további fejlődéshez.

 

Időgazdálkodási kihívás No.3.: Nap mint nap elfecsérled az időd a kevésbé fontos (adminisztratív, technikai) feladatokra és egyszerűen nem jut idő arra, ami előre vinné a vállalkozásod…

Megoldás: Dolgozz ki egy önmenedzsment tervet, egy részletesen kidolgozott heti tevékenységi naptárat (default diary), amelyben rögzíted a legfontosabb feladataidat. Fárasztó nyűgnek tűnik az elején, de sokkal jobban tudod majd magad követni, hogy mire mennyi időt fordítasz és ezt megértve lényegesen hatékonyabban tudod majd beosztani a napjaidat! Természetesen mindez csak akkor vezet eredményre, ha azt is megfogadod, hogy tartod magad ehhez a tervhez és utóbb el is számolsz a feladatokkal, értékeled a saját teljesítményedet. Nagyon fontos: ne a vállalkozásodBAN, hanem a vállalkozásodON dolgozol.

Időgazdálkodási kihívás No.4.: Egyszerűen eleged van a vállalkozásodból, már nem tölt el lelkesedéssel, ki akarsz szállni, netán jó lenne az átszervezni vagy egyszerűen eladni…

Megoldás: Természetesen van ilyen… Azonban ha eljutottál ide, állj meg és lassíts egy cseppet. Sose indulatból vagy csalódottságból dönts! Készítsd elő a folyamatot! Dolgozz ki egy átfogó kilépési stratégiát. Első lépésként határozd meg – reálisan – a vállalkozásod jelenlegi értékét (ha van rá mód, még gyorsan növeld ezt), majd dolgozz ki egy marketing tervet a belső vagy külső potenciális vevők felkutatására. Csak így érheted el, hogy a lehető legjobb áron értékesítsed a vállalkozásod. Ez azért is fontos, mert így lehet megnyugvással lezárni ezt az időszakot az életedben, így tudsz majd valami új felé magabiztosan fordulni.

Vállalkozónak lenni sokszor nagyon magányos dolog,

nincs kivel megvitatni az üzleti kihívásokat, a felmerülő kérdéseket.

Egy ActionCOACH üzleti coachcsal  való együttműködéssel ez a probléma megszűnik. Egy élő, bizalmon alapuló kapcsolat teszi lehetővé, hogy megoszd egy erre felkészült szakemberrel a gondjaidat.

 

Miért küszködnél egyedül? Lépj velünk kapcsolatba!

Segítünk a vállalkozásoddal kapcsolatos kihívások megoldásában!

Lépj velünk kapcsolatba! Kattints a képre vagy IDE!

Ha érdekesnek találtad a mostani bejegyzést, keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a következő 6LÉPÉS webináriumunkra! 

BLOG
6Lépés
Podcast