Megtörtént a generációváltás a cégedben vagy csak hiszed

Szerző: | Családi vállalkozás, Coaching, Generációváltás, KKV, Mentoring, Üzletfejlesztés | 0 hozzászólás

Ezen a héten több ügyfelünk is felettébb meglepett bennünket.

Üzletfejlesztésről kezdtünk beszélgetni, de furcsa mód a vállalkozást feszítő családi kérdések kerültek előtérbe: az idősebb generáció úgy gondolta, hogy ő már átadta a vállalkozást a gyermekeinek, az ifjak pedig büszkén beszéltek arról, hogy milyen simán, zökkenőmentesen zajlott le náluk a folyamat. Ugyanakkor nem értettem, hogy üzleti kérdések megvitatásakor miért is panaszkodnak a testvérek: az egyik vállalkozásnál a tulajdonostársak nem működnek együtt, mert az egyik utód csak a saját részlegével hajlandó foglalkozni és nem is érdekli őt, hogy a családi cég egészével mi van.

 

Egy másik cégnél pedig a cégvezető tulajdonostárs tesója – aki a cégnél dolgozik – kizárólag két dolgot vár el: legyen osztalék és legyen egy jól fizető állása, ahol nem is igazán kell megerőltetnie magát. Nem is érzékeli, hogy ezzel a hozzáállásával mennyire demoralizálja a munkatársakat és milyen nehéz helyzetbe hozza a cégvezető testvérét, aki viszont beleroppan azokba az ellentmondásokba, amelyeket ez a helyzet generál. A munkahelyi konfliktusok mellett láthatóan érik a családon belüli konfliktus is, mert legszívesebben elbocsátaná a tesóját, de ezt a családi kötelékek miatt nem teheti meg.

Nekünk köszönhetően eszméltek rá, hogy náluk a generációváltás még nem fejeződött be. Tényleg elegendő, ha a szülő az üzletrészt és a vezetői széket átadja az utódnak? Elfogadható az, hogy az egyik testvér kijelenti, hogy én ezt akarom, cserébe szabad kezed van, vezesd a céget, ahogy akarod, de a jó keresetet meg az osztalékot garantáld nekem? A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez NEM így működik. A fenti generációváltós folyamatok csak formálisan zajlottak le, lényegét tekintve nem történt semmi. Sok ember abban hisz, hogy azzal védelmezi a családi békét, ha elkerüli az olyan bonyolult témákat, hogy mi a siker, mivel jár a tulajdonosi lét és az irányítás. A valóságban azonban ennek pont az ellenkezője történik: minél inkább mellőzik vagy elnyomják az emóciókat és az ilyen témákat, azok annál erőteljesebben törnek fel, s végül felrobbannak.

Kizárólag közös családi és üzleti értékek, tudatosan megtervezett közös stratégia, befektetés és irányítás mentén lehet összhangba hozni a családok boldogulásának igényét, a családi béke fenntartását a vállalkozás jövőjével a családi vállalkozások versenyképességi előnyeinek megtartása mellett.