Mit jelent számodra a siker? Lehet egyáltalán általánosságban meghatározni? Nem spontán történik, minden esetben befektetést, erőfeszítést, összpontosítást és elkötelezettséget igényel. Nem véletlenül érnek el bizonyos emberek nagy dolgokat. De vajon létezik-e egy olyan recept, amellyel bárki számára elérhető a siker?

Brad Sugars, az ActionCOACH alapítója és vezérigazgatója szerint igen. Határozott elképzelése van a sikerről és egy „receptet” / „képletet” is kidolgozott hozzá, amely mind üzleti, mind kapcsolati, mind egészségügyi célok eléréshez alkalmazható.

A siker receptje:

ÁLMOK X CÉLOK X TANULÁS X TERV X CSELEKVÉS = SIKER

Ezek egymásra épülő lépések, és ha kimarad akár egy is közülük, bármennyire is próbálkozol, nagy a valószínűsége, hogy nem fogod tudni elérni a kitűzött célodat.

Kattints és nézd meg az ezzel kapcsolatos inspiratív videót!

👇

„Húsz év múlva sokkal jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat,

amiket nem csináltál meg, mint azokat, amiket igen.

Feszítsd hát ki vitorlád! Hajózz ki a biztos öbölből! Kapaszkodj a siker szeleibe!

Álmodj! Fedezz fel!”
Mark Twain (író, újságíró, humorista)

1. lépés: ÍRD LE AZ ÁLMAIDAT!

A nagy, merész és hatalmas álmok az első változók a képletben. De az álmok, amelyeket nem írnak le és nem osztanak meg, csak kívánságok maradnakHa nem vagy elég bátor ahhoz, hogy leírd az „őrült” álmaidat, akkor azok csak megfoghatatlan gondolatok maradnak. Az íratlan álmok nem szilárdulnak meg, nincs valódi erejük, hogy segítsenek a változásra való törekvésben.

„Eleinte az álmok lehetetlennek, aztán hihetetlennek, majd elkerülhetetlennek tűnnek.”
Christopher Reeve (színész, író, emberbarát)

Függetlenül attól, hogy min dolgozol, írd le az álmaidat! Hozz létre egy álomtáblát, vezess naplót, bármilyen módszerrel, de tedd kézzelfoghatóvá az álmaidat. Kötelezd el magad és kezd el a fejben lévő képet valósággá tenni. Ne feledd, hogy az álmok olyan dolgok, amelyeket 10-20 éven belül szeretnél elérni. Tehát van időd arra, hogy megszerezd azt a nagy házat, a helikoptert, hogy cápákkal merülj, vagy hogy leadd a 100 kilót. Minden egy tollal és papírral kezdődik.

„Céljainkat csak egy terv eszközén keresztül érhetjük el, amelyben buzgón hinnünk kell,

és amely alapján erőteljesen cselekednünk kell. Nincs más út a sikerhez”.
Pablo Picasso (művész, író, látnok)

2. lépés: CÉLOK LÉTREHOZÁSA

Most, hogy a nagy álmokat papírra vetettük, térjünk át a célok kitűzésére. Tűzz ki SMART célokat, amelyek segítenek elérni az általad megfogalmazott álmot. A célok olyan dolgok, amelyeket a következő 5 évben el akarsz érni vagy meg akarsz változtatni. A hosszú távú célok kitűzése azonban nem az egyetlen lehetőség. A nagy célok kisebb elemekre bonthatók. Fontold meg a célok éves, negyedéves, havi, heti és napi célokra való bontását, hogy elérjed álmaid.

Milyenek a SMART célok? Emlékeztetőül: (S) specifikusak, (M) mérhetőek, (A) megvalósíthatóak, elérhetőek, (R) relevánsak és (T) határidőhöz kötöttek.

Most kezdődik a munka.

 „A fejlődés újjászületések sorozata”.
Maria Montessori (orvos, újító, pedagógus, úttörő)

  1. lépés: TANULÁS

Ha már kitűzted a céljaidat egy merész álom eléréséhez, itt az ideje új készségeket elsajátítani, vagy tanulni annak érdekében, hogy olyan emberré válj, amilyennek lenned kell a kívánt sikerhez. A tanulási szakasz időbe telik és összpontosítani kell. Ne feledd a régi mondást: a gyakorlat teszi a mestert.

Lehet, hogy új végzettségre lesz szükséged, el kell mélyedned a szakirodalomban, órákat kell venned, workshopra kell járnod, mentort kell szerezned, vagy a fentiek mindegyikét meg kell tenned.

„A képzelet ugrása vagy az álmodozás nélkül elveszítjük a lehetőségek izgalmát.

Az álom végül is a tervezés egy formája.”
Gloria Steinem (aktivista, író és úttörő gondolkodó)

  1. lépés: TERV

Egy működő terv kidolgozása kritikus fontosságú a siker eléréséhez. A terveknek cselekvési lépéseket kell tartalmazniuk, amelyeket egy átfogó idővonal alapján kell felvázolni. A leghatékonyabb tervek napi tevékenységeket is meghatároznak, amelyekkel összpontosíthatsz mindarra, amiket meg kell tenned, hogy közelebb kerülj álmaidhoz.

A tétlenség kételyt és félelmet szül. A tett önbizalmat és bátorságot.

Ha le akarod győzni a félelmet, ne csak ülj és gondolkodj róla.

Menj, és tegyél valamit!”

Dale Carnegie (író, üzletember és a nyilvános beszéd megújítója)

  1. lépés: CSELEKVÉS

Most elérkezett a cselekvés ideje. Kezdd el! Dolgozz a terveden! Ha elsőre nem is sikerül, ez csak azt jelenti, hogy vissza kell térni a tanulási és tervezési szakaszhoz, és újra kell gondolni a stratégiát. Egy ilyen kudarc nem tekinthető útlezárásnak vagy végállomásnak. Ez egy jelzőtábla, amely a siker új irányába vezet.

Tenned kell az eredményekért! A félelem az álmok legfőbb gyilkosa. Megbéníthat, és arra késztethet, hogy kétségbe vond mindazt, amit már elértél. A félelem leküzdése a cselekvési lépések során a végső siker szempontjából kiemelkedő fontosságú. Érdemes támogatókkal körülvenni magad, olyanokkal, akik ösztönöznek és építik az önbizalmad. Mi tart vissza? Mi hátráltatja az előre haladásod? Ki segíthetne ebben?

 

Dolgozz együtt egy ActionCOACH üzleti coachcsal a sikered érdekében, akitől szakértői üzletfejlesztési támogatást kaphatsz a céljaid eléréséhez.

🎯 Most a gyakorlatban, kockázatmentességgel tesztelheted, hogy milyen a közös munka egy üzleti coachcsal!

Kár lenne kihagyni!

Különleges lehetőségként most “költségmentesen” biztosítunk számodra egy olyan 360 fokos céges átvilágítást, amely segít feltárni, melyek a vállalkozásod legerősebb területei és hol lesz szükség fejlesztő beavatkozásokra. Az eredményeket pedig egy klasszikus coaching beszélgetésen – 2 órás gondolkodós, értékelő konzultáción – elemezheted ki egy üzleti coach kollégánkkal!

Használd ki ezt a kivételes lehetőséget! Jelentkezz most!

Keress további olvasnivalókat a BLOG-ok között, hallgass minket PODCAST csatornánkon

BLOG
VMP1
Podcast