Business coachként azzal szembesülök leginkább, hogy az ügyfeleim többsége egyáltalán nem rendelkezik írott üzleti tervvel. A vállalkozók akkor keresnek üzleti terv mintát, ha céget alapítanának. Szeretnének pályázni, hitelt felvenni, döntéseket hozni egy fejlesztéssel, működéssel vagy bármi mással kapcsolatban.

Ilyen esetben azonban a bőség zavarával szembesülnek. A konkrét cél ugyanis alapvetően befolyásolja a felhasználható üzleti terv minta kiválasztását. Hiszen szinte minden banknak, tanácsadó cégnek, pályázat kiírónak sajátos elvárásai vannak a benyújtásra kerülő anyagok kapcsán. Ezért általában saját üzleti terv mintát bocsátanak a cégek rendelkezésére.

Üzleti terv: a sikerminta

A vállalkozók számára azonban nem evidencia, hogy üzleti tervre minden vállalkozásnak szüksége van. Álláspontunk szerint minimum elvárható követelmény, hogy a vállalkozás megalapításától kezdve rendelkezzen saját írott, folyamatosan karbantartott üzleti tervvel. Kizárólag ez teszi lehetővé a vállalkozás vezetője számára, hogy adekvát döntéseket hozhasson a vállalkozás gazdálkodásával, rövidebb vagy hosszabb távú terveivel kapcsolatban. Képes legyen mérni és értékelni az üzleti teljesítményt. Az üzleti terv minta olyan adatok rögzítését kell, hogy lehetővé tegye, amelyek reálisak, gazdaságilag megalapozottak. Időben ütemezettek és összhangban vannak mind számszaki, mind megfogalmazások tekintetében a vállalkozást érintő többi dokumentummal. 

Az üzleti terv minta: az összhang „kottája”

Fontos, hogy ne legyen ütközés vagy ellentmondás pl.: a mérleggel, a cash flow-val, a jövőbeni fejlesztési célokkal, stb..  Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a vállalkozás jövőbeni terveit bemutató és a döntései megalapozásához kialakított üzleti terv minta tartalmazza mindazon fejezeteket, információkat is, amelyek vállalatspecifikusak. 

Az üzleti terv minta nélkülözhetetlen eleme a vezetői összefoglaló, amely lényegre törően mutatja be a vállalkozást. A vállalkozás fejlesztése pl.: a piac bővítése, új vevőkör megszerzése vagy a régi vevőkör vásárlásainak növelése útján, a termelési költségek csökkentése átszervezéssel vagy innovációval, a termék- vagy szolgáltatáspaletta megváltoztatása, modernizálása, stb. mind-mind fontos feladatok. Ezeket nagy biztonsággal akkor lehet megvalósítani, ha a vállalkozás egy általános üzleti terv mintát a saját céljainak megfelelően testre szab, hogy megalapozott döntéseket tudjon hozni.