Generációváltás management

A generációváltás, vagyis a generációs stafétabot átadása a legszebb és egyben talán a legnehezebb pillanat egy családi vállalkozás életében.

 

Felemelő érzés, hogy egy élet munkája továbbra is a család keretein belül termeli tovább az értéket, de már a felnőtt gyermeked irányítása alatt.

Az ismerős érzés

Sokszor átélted már ezt kicsiben… Amikor először adtad át a családi autót, hogy gyermeked friss jogosítványával a kezében vezesse azt. Hogyan élted át, hogy ő máskor gyorsít vagy lassít Hozzád képest, máskor vált sávot és még lehetne sorolni… Folyamatosan mondtad neki, hogy mit csináljon? Rászóltál, ha nem pont akkor tette ki az irányjelzőt, amikor te szoktad? Vagy meg tudtad állni, hogy nem szólalsz meg pillanatonként és csak az út végén mondtad el, hogy Te mit csináltál volna másképp? Talán hátra tudtál dőlni és élvezni az utat, mondván, hogy felkészült és bízol benne? Ugye ismerős ez a helyzet?

Generációváltás a saját üzletedben 

A céged átadása is hasonló. Csak még sokkal nehezebb… Egy vállalkozás működése messze öszetettebb, mint az autóvezetés. Beszállítók, vevők, munkatársak mind csak bonyolítják a helyzetet… Az őrségváltás sikere azon múlik, hogyan tudod a környezet számára megőrizni vállalkozásod értékeit úgy, hogy már nem Te irányítod. Csak ugye a cég minden bizonnyal egyelőre Tőled sikeres… A kulcskérdés igazából az, hogy fel tudod-e készíteni a vállalkozásodat a saját hiányodra. Tudják-e az alkalmazottaid maguktól is a feladatukat? A vevőid, beszállítóid csak Veled tárgyalnak, vagy elfogadják a kollégáidat is, tudva, hogy ők is hozhatnak bizonyos szintű döntéseket?

A tapasztalatok szerint a cégtulajdonosok legkésőbb ebben az időszakban szembesülnek saját speciális érzelmi viszonyulásukkal a cégükkel kapcsolatban. Sokan ekkor ébrednek rá arra, hogy eddig nélkülözhetetlenek voltak a saját vállalkozásuk működésében. És kiderül, hogy mindezt elengedni sokkal nehezebb, mint azt bárki gondolná… Pedig ez mindenképpen meg kell történjen egyszer és sokkal szerencsésebb, ha ez egy saját akaratból elindított, tervszerű folyamat keretében történik meg, mint egy, az élet által kikényszerített rendkívüli helyzetben.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Ha abban az élet adta ajándékban van részed, hogy gyermeked szakmailag és emberileg is alkalmas arra, hogy átvegye a helyedet a vállalkozásod irányításában, az átvétel egy tudatosan felépített átvezetési időszak keretében lehet csak sikeres. Ez rengeteg olyan kihívással állít Téged szembe, amivel korábban nem találkoztál. Ha korábban jól építetted fel a vállalkozásodat, akkor egy működő rendszert átvenni sokkal könnyebb az utód számára. Minél inkább volt az irányítás, a napi működtetés a Te kezedben, ez annál nehezebb feladat. Ez utóbbi esetben mindenképpen fel kell tenned Magadnak két kérdést:

1. kérdés:

Miért lett ennyire „én-központú” a vállalkozásom?

2. kérdés:

Át tudom-e alakítani saját erőből ezt úgy, hogy a gyermekem tovább tudja működtetni?

 

Hogyan tudunk segíteni Neked a generációváltás területén?

Az esetek többségében a túlzottan tulajdonos-központú cégek ezt a feladatot egyáltalán nem vagy csak nagy áldozatok árán tudják megoldani. Ilyenkor rendszerint nem csak az addig jó szülő-gyermek viszony válik feszültségektől terhessé, hanem a vállalkozás addigi eredményessége is megsínyli azt. Legrosszabb esetben a gyermek kimenekül a feladatból, vagyis mégsem veszi át a szülő helyét és ezzel hirtelenjében elillan egy régóta dédelgetett álom a vállalkozásod jövőjével kapcsolatban.

A megoldás egy objektív külső támogató belépése a folyamatba, aki segít közösen kialakítani az átvétel folyamatát, illetve felkészíteni magát a vállalkozást a változásra. Az ActionCOACH Generációváltás Programja biztosítja a vállalkozás eredményességének megőrzését, a szülő helyére lépő gyermek bevezetésének sikerességén keresztül. Coach kollégánk munkájával elősegíti a változás zökkenőmentességét, sőt hozzájárul az új generáció friss gondolkodásából és újfajta megközelítéseiből származó lendület fejlesztő hatásához is.

Ha elérkezettnek látod az időt a váltásra és elkötelezett vagy a változás mellett, keress minket, jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!