Egy hatékony és produktív csapat megalkotásának első lépéseként az elsődleges feladat a szervezeten belüli bizalom kiépítése, mégpedig felülről kiindulva lefelé. A mai üzleti világban nincsen helye a hátsó szándékoknak vagy titkolózós környezetnek.

A bizalom törékeny és nehéz megalapozni egy olyan szervezeten belül, ahol a vezetés nem következetes. „A vezetők gyakran nem is veszik észre, hogy saját maguk okozzák a vezetési problémáikat” – fogalmazta meg az amerikai Forbes.com külső szerzője (Liz Ryan, 2018). A következetlenség és a kiszámíthatatlan viselkedés megöli a bizalmat a vállalat minden szintjén.

A bizalom nem egy magától értetődő dolog. Mindaddig, amíg a vezetők cselekedetei nem tükrözik a bizalmat kifejező kultúrát addig nem is jelenik meg. Ahhoz, hogy a bizalom organikusan jöjjön létre, a vezetőknek néhány nagyon konkrét dolgot kell megtenniük, hogy ezt a céges működés minden szintjén kiérdemeljék.

Liz Ryan a Tíz módszer a bizalom kiépítésére a csapatodban” című Forbes cikkében, úgy fogalmaz „Lehet, hogy neked és a vezetőtársaidnak ki kell lépnetek a komfortzónátokból, hogy ezeket a változtatásokat véghez vigyétek. Sőt, az is lehet, hogy pusztán ahhoz is ki kell lépnetek a komfortzónátokból, hogy ezekre a változtatásokra javaslatokat tegyetek!”

 

10 módszer a bizalom kiépítésére

1️⃣ Beszélgess! – A nyílt párbeszédnek és a gyakori kommunikációnak a mindennapi rituálék részévé kell válnia. Az ilyen napi egyeztetések lehetővé teszik, hogy csapatod naprakészen értesüljön mindarról, ami a szervezeten belül történik, amelyhez így ők is aktívan hozzájárulhatnak.

2️⃣ Hagyj fel a hibáztatással! – Hibák előfordulnak. Tekints a kudarcra lehetőségként! Használd a hibákat arra, hogy új cselekvési irányt alakíts ki. Az innovációt gyakran a kudarc váltja ki, a megoldásokat az találja meg, aki a komfortzónáján kívül dolgozik.

3️⃣ Legyél világos! – A kézikönyvet és a szabályzatokat frissíteni kell, és rendszeresen meg kell osztani a csapattal. Következetesen így kell tenni a szervezet minden szintjén.

4️⃣ Legyél látható! – A vezetőknek elérhetőnek és láthatónak kell lenniük a csapataik számára. Az ilyen elérhető vezetők segíthetnek a csapattagoknak gyorsabban leküzdeni az akadályokat.

5️⃣ Értékeld az embereid! – Tudatosítsd, hogy a csapatod tagjai igazi emberek, igazi problémákkal, mind a munkahelyükön, mind azon kívül. Mutass empátiát és emberséget, amikor a csapatoddal foglalkozol.

6️⃣ Viselkedj mintaszerűen!  – A vezetőknek példát kell mutatniuk. A „tedd, amit mondok, ne azt, amit teszek” mentalitás nem működik. Ha bizalmat akarsz, akkor magadnak is megbízható ember módján kell viselkedni!

7️⃣ Vállald fel a hibákat! – Senki sem tökéletes. A hibák felvállalása, bármilyen jelentéktelenek is, bizalomról tanúskodik. Sokkal jobb, ha nyíltan és őszintén beszélsz a csapatoddal a hibáidról vagy a vállalat hibájáról, mint ha megpróbálnád eltussolni.

8️⃣ Legyél közvetlen! – Személyesen és közvetlenül beszélj a csapattal és kerüld a kioktató hangnemet vagy a szakzsargont. Hallgasd meg őket figyelmesen és természetes, mégis szakmailag korrekt módon kommunikálj. Nem kell minden beszélgetésnek hivatalosnak lennie.

9️⃣ „Jelentkezz be!” – Rendszeresen látogasd meg a csapatod és érdeklődj az ügyek menetéről. Kérdezd meg őket, hogy vannak, és hogyan tudnád pozitívabbá tenni a munkakörnyezetet. Hallgasd meg a csapat visszajelzéseit ítélkezés, retorzió nélkül.

🔟 Légyél őszinte! – Legyél nyitott a visszajelzésekre. Az integritás demonstrálása a legfontosabb, ha azt szeretnéd, hogy az alkalmazottaid megbízzanak Benned.

A bizalom kiépítése nem könnyű. A csapat nagymértékű fluktuációja nehezíti a felépített alapok stabilan tartását. Új alkalmazottak megtalálása szintén kihívást jelenthet. Éppen ezért érdemes már a felvételi eljárás egyes szintjein megalapozni a „bizalom” kultúráját. Magad is viselkedj ennek megfelelően, és ismertesd a kultúra legfontosabb pontjait az új jelöltekkel. Ez az átlátható kultúra átragad majd az egész vállalkozásodra és ügyfeleire is.

Egy ActionCOACH üzleti coach-csal  való együttműködés segíthet szilárd vállalati kultúra és környezet kialakításában, amely hozzájárul a vállalkozás működését megalapozó erős csapatok kialakításához és megtartásához.

Keress további olvasnivalókat a BLOG-ok között, hallgass minket PODCAST csatornánkon!

Érdekel a 360°-os séta a céged körül? Most “költségmentesen” biztosítunk számodra egy olyan 360 fokos céges átvilágítást, amely segít feltárni, melyek a vállalkozásod legerősebb területei és hol lesz szükség fejlesztő beavatkozásokra. A részletes kérdőív segítségével értékelni tudod vállalkozásod jelenlegi állapotát. Az eredmények pedig azonnal megmutatják, hogy a céged hol tart az ActionCOACH nemzetközi standard-jei által ideálisnak tekintett állapothoz képest. Ne bízd a véletlenre a vállalkozásodat! Használd ki ezt a kivételes  lehetőséget! Jelentkezz most!

BLOG
VMP1
Podcast