Egy vállalkozó ismerősöm panaszkodott a napokban, korábbi 6 alkalmazottja közül már csak egy van meg. Hármat ő küldött el mert visszaesett a bevétele, kettő pedig magától keresett megbízhatóbb pénzkereseti forrást magának. Állami segítség sehol, pályázni nem tud. Tipikus KKV-ról van szó, évi 150-200 millió árbevétel, műszaki alkatrész kereskedelem és szerviz. Hagyományos működés, a weboldala csak az elérhetőségeket tartalmazza, értékesítésre nem használta. Szóval alapesete egy fejlesztendő cégnek.

A mostani, koronavírus járványtól sújtott gazdaságunkkal kapcsolatban nagyon sokszor hangzik el a KKV fejlesztés kifejezés. Vagy inkább KKV túlélés? Mit jelent ez, egyáltalán miért fontos?

Kis- és középvállalkozások gazdasági súlya

A KKV szektor, azaz a kis- és közepes vállalkozások a versenyszférában a foglalkoztatottak közel kétharmadát adják. Ez már önmagában is elegendő tényező lenne, de ha ehhez még hozzátesszük azt is, hogy az összes vállalkozás közül számosságban 99,1% tartozik ebbe a körbe, akkor talán már igazán jól ábrázoljuk a szektor jelentőségét. Ez idáig rendben is lenne, de az ide tartozó vállalkozások a hozzáadott érték tekintetében már a foglalkoztatottakból való részesedésnél lényegesen kisebb mértékben, csak 46%-ban vették ki a részüket a nemzetgazdasági összteljesítményből. Sőt, ennél még kisebb a szektor részesedése a nettó bevételt vizsgálva a maga 42%-os részesedésével. A nemzetgazdasági beruházásokat szemlélve tovább zsugorodik a KKV-k jelentősége, hiszen ebben ez a mutató már 30%-on megállt. (valamennyi adat forrása: KSH, 2018).

Mit üzennek ezek az adatok? Összességében a szektor alul teljesít termelékenységi szempontból. A nagyvállalatokhoz képest jóval kisebb a hatékonyság és ezt csak részben magyarázza a forráshiány, amely a „felsőbb osztályba” tartozó piaci szereplőkhöz képest kevésbé fejlett technológiák alkalmazását teszik csak lehetővé. A méretéhez képest relatíve kisebb teljesítményt fémjelzi az egy KKV-ra jutó árbevétel tekintetében Magyarország az utolsó helyek egyikén szerepelt az uniós összevetésekben is.

KKV fejlesztés lehet(ne) a gazdaság motorja

Nincs jobb, mint egy rossz bázis… Sokszor hangzik el az a mondat amolyan végső vígaszként és valóban annyi valóságtartalma van is, hogy innen felfelé vezethet(ne) csak út. De mi kell ehhez? Most így 2021 elején rengeteg információ kering pályázati lehetőségekről és ezek a korábbiakhoz képest nagyobb lehetőségeket jelenthetnek a KKV-k számára is. A pályázati feltételek is könnyebben teljesíthetők, úgy tűnik, hogy a kormányzat is látja, hogy a pandémia nyomán kialakult gazdasági válság a szektorba tartozó vállalkozásokat viselte meg talán a legjobban.

De alkalmasak-e igazán a hazai KKV-k a megnyíló lehetőségek valódi kiaknázására?

Több tanulmány foglalkozott az elmúlt években a szektorba tartozó vállalkozások jövőbeli kilátásaival, ezek döntő része még 2020 előtt készült, amikor még a jövőről alkotott kép meglehetősen optimista volt. Valahogy az általános növekedési tendenciák el is fedték azokat a problémákat, amelyeket a mostani válság pillanatok alatt a felszínre hozott. De ahogyan egy erős vihar is a gyengébben összerakott hajókat süllyeszti el hamarabb, ugyanígy történt ez a nem megfelelően megalapozott vállalkozásokkal is: elsőként azok rogytak meg, ahol az igazi alapok is hiányoztak.

A probléma felismerése az első lépés a megoldáshoz

Mik a legfontosabb tényezői a gyengeségeknek?

Első és legfontosabb a szemlélet. A hazai vállalkozói kultúra újkori története alig 30 évre nyúlik vissza és úgy látszik, hogy a rendszerváltáskor elindult első vállalkozói generáció túl sok mindent hozott magával a megelőző „átkos” rendszerből. Bizalmatlanságon alapuló, tekintélyelvű működési modellek alakultak ki, az alkalmazottakban rejlő valódi értékek felszínre hozása helyett többségében a „majd én mondom, mit csinálj” típusú irányítás volt a jellemző.

Vízió, stratégia helyett rövid távú gondolkodás és a pillanatnyi előnyök megragadásának szempontja volt a fő vezérelv (természetesen tisztelet a kivételeknek). Az már csak hab a tortán, hogy az induló első gárdából még nagyon sokan pályán vannak ma is, hiszen a ma működő vállalkozások több mint 20%-ban az aktív tulajdonos már elmúlt hatvan éves és még mindig nyoma sincs egy igazi generációváltó hullámnak.

A rövid távú gondolkodásból következik a tervezés hiánya is: az általános vállalkozói gondolkodásban a tervezés amolyan nagyvállalati muri, felesleges időtöltés, játék a számokkal. Ebből (is) következően nem alakult ki a valódi teljesítmény mérés (lásd fent alacsony termelékenység) kultúrája sem, ami persze párosult a dolgozói önállóság és kreatív mozgástér féken tartásával. Így persze legalább a bérszínvonalat alacsonyan lehetett tartani, igaz, az alkalmazott munkaerő ára kifejezte annak minőségét is.

A forráshiány miatt a beruházási ráta is nagyon alacsony szinten van. Persze aki nem tud (és/vagy nem is akar) távlatokban gondolkodni, miért fektetne be a jövőbe, még ha lenne is rá pénze? Ha nincs jövőre szegezett tekintet, kutatás-fejlesztés se nagyon van, hiszen minek. Mire az megtérül… Inkább bele sem kezdünk…

És a fentieket összegezve elérkezünk a legnagyobb nehézséghez: ahhoz, hogy egy (kis)vállalkozás vállalattá fejlődjön, olyan üzletépítői és manageri ismeretekre lenne szükség, amellyel a többség nem rendelkezik és a fentebb körülírt gondolkodásból fakadóan nem is nagyon van igénye rá.

Mielőtt jelen írás teljesen átfordul egy a mostani helyzetnél is sötétebb jövőkép megfestésébe, fordítsunk egyet a nézőponton. Ezt már csak azért is megtehetjük, mert az mindig a saját döntésünk…

KKV fejlesztés - Nézőpont

KKV fejlesztés de másképp

A fenti hajós példánál maradva egy rozoga bárkára nagyobb vitorlát tenni egyenlő az öngyilkossággal… Azaz a vállalkozásokra ráöntött támogatások önmagukban kis eséllyel hozhatnak eredményt.

„A nehézség nem is annyira abban rejlik, hogy új elképzeléseket dolgozzunk ki, inkább abban, hogy mi magunk megszabaduljunk a régiek hatása alól.” (John Maynard Keynes)

A kis- és közepes vállalkozásokban rejlő lehetőségek felszabadításához a tulajdonos szemléletváltozásán keresztül vezet az út. Ebben nyújtunk segítséget az ActionCOACH üzletfejlesztési rendszerével. Különböző kivitelben és hosszúságban kínált programjaink során egy új, stratégikus alapokon nyugvó gondolkodásmód kialakításához adunk támogatást vállalkozó ügyfeleinknek. Üzletfejlesztési eszköztárunk elsajátításával egy olyan vállalkozás-működési modell kialakítására nyílik lehetőség, amely a valódi versenyképesség alapjait lerakva hosszú távon fenntartható növekedési pályára állítja a céget. Ez nem csak egy üres reklám szöveg, a világ több, mint 80 országában működünk sikeresen, a módszereink eredményességét igazoló ügyfelek ezreivel.

A fentiekben talán sötétre sikeredett kép másik oldala a fejlődés lehetősége. Az a vállalkozás, amely hamarabb ismeri fel a váltás szükségességét, jelentős előnyre tesz szert a versenytársaival szemben. A mostani válság talán egyetlen előnyös hatása az, hogy változásra ösztönöz. Hiszen a megváltozott körülmények között a régi megoldások (még ha sikeresek voltak is egykor) már nem működnek. ha pedig korábban sem működtek, akkor főleg…

A valódi külső segítség nem anyagi támogatás formájában érkezik. Ahhoz, hogy egy esetleges ilyen lehetőséget valóban a vállalkozás fejlesztésének szolgálatába tudjunk állítani, először a siker lehetőségét magában hordozó rendszer felépítése szükséges. Ez a KKV fejlesztés valódi kihívása: képessé tenni a vállalkozókat arra, hogy hosszú távon sikeresek lehessenek.

A bevezetőben említett ismerősömtől azt kérdeztem: ha kapna állami támogatást, mit kezdene vele? A válasz az volt: legalább tudná fizetni a költségeit… De el nem hangzott a fejlesztés szó: egy új honlap, ami vevőszerzésre is alkalmas vagy olyan gép, ami humán erőforrást vált ki, stb. Azt találtam mondani, hogy szóval a külső forrás meghosszabbítaná a szenvedést… Ez láthatóan megbántotta. Igen, néha kell, hogy fájjon egy külső vélemény… A gyógytornász is tudatában van, hogy a páciense fájdalmas gyakorlatok eredményeképpen nyeri vissza egy sérülés következtében átmenetileg elvesztett funkciójú testrészét. De tudja, hogy ez kell ahhoz, hogy visszanyerje és egészséges legyen újra…

Ha a KKV fejlesztés téma érdekes a számodra, akkor keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a következő 6LÉPÉS webináriumunkra!

BLOG
BLOG
Podcast