„Ha a vállalkozásod tőled függ, akkor nem vállalkozásod van, hanem munkád.

És ez a legrosszabb munka a világon, mert egy őrültnek dolgozol!”

Michael E. Gerber, író és üzleti szakértő  

Egy új vállalkozás indítása után gyorsan kiég nagyon sok vállalkozó, mert azt hiszik, hogy mindent maguknak kell megoldaniuk. Ha még hónapok, sőt évek múltán sem változtatnak ezen a hozzáálláson, abban az a legrosszabb, hogy nem hagynak maguknak időt arra, hogy a vállalkozásuk növekedésen dolgozzanak, stratégiákat alakítsanak ki vagy a jövőbeli lehetőségekre összpontosítsanak. Hogyan is tehetnék, ha benne ragadnak a vállalkozásukBAN végzett munka körforgásában, ahelyett, hogy a vállalkozásukON dolgoznának?

A vállalkozók általában „cselekvő emberek”, és rendszerint azért vágnak bele egy adott vállalkozásba, mert szenvedélyesen szeretik és hisznek benne. Nem bíznak másokban, hogy azok is képesek megoldani azt, amit ők olyan jól csinálnak. Aztán mivel lényegében elvesznek az üzlet élet mindennapi apróságaiban, nem látják meg a fától az erdőt.

Fontos, hogy a vállalkozók túl azon, hogy a csapataikat fejlesztik és képzik, és bíznak abban, hogy majd működtetni tudják az üzletüket, nem szabad megfeledkezniük személyes fejlődésükről, a partnerkapcsolatok ápolásáról és az olyan önképzésről, amelynek eredményeképpen jobb vezetővé és sikeresebb üzlettulajdonosokká válhatnak.

Hogyan lehet megtörni ezt a negatív körforgást?

Hogyan lehet vállalkozóként időd arra, hogy a mindennapokon túlmenően fejleszd a vállalkozásodat?

Az egész a határok felállításáról szól. Időt kell találni a stratégiák kialakítására és a jövő tervezésre. Először is, össze kell állítanod egy olyan csapatot, amely segít az álmok elérésében.

Mire van szükség egy győztes, azaz egy nélküled is működő csapathoz? Összesen 6 kulcsfontosságú elemre! Ezek:

 1. Határozott vezetés ​
 2. Közös célok ​
 3. Tiszta játékszabályok​
 4. Egyértelmű cselekvési tervek
 5. Kockázatvállalás támogatása ​
 6. 100%-os részvétel/bevonás​

„Ha nem azon dolgozol, hogy a vállalkozásod nélküled is működjön, akkor túl kicsiben gondolkodsz.

Gondolj a csapatra és a rendszerekre.”

Robert Kiyosaki, üzleti guru

A folyamatos képzés és készségfejlesztés az élvonalban tartja csapatot, és lehetővé teszi, hogy külső tudást vigyenek be szervezetébe.

Ha már van egy csapat, amely intézi a vállalkozás kritikus napi teendőt, tulajdonosként végre el lehet kezdeni magán a vállalkozáson dolgozni. Ha egyedül kell az összes célt elérned, az nagyon frusztrálóvá teszi az üzleti életet.

Lássuk csak, mi a különbség a vállalkozásBAN való munka és a vállalkozásON történő munka között:

 

VállalkozásBAN való munkavégzés A vállalkozásON való munka
Dolgok készítése Oktatás és személyes fejlődés
Kézbesítés Tervezés
Adminisztratív ügyek Célkitűzés
Számlák kifizetése Pénzügyi előrejelzések

 

Részfeladatok a dolgozóknak

Stratégiai szövetségek
Konfliktuskezelés Folyamatok automatizálása és rendszerek kiépítése
Hívások kezelése Stratégiai jövőkép meghatározása

Szánj időt arra, hogy elvégezd azokat a feladatokat, amelyek tényleg szükségesek ahhoz, hogy előrébb vigyed a vállalkozásodat. Legyél fegyelmezett és ütemezd a feladataidat!

Tudtad, hogy egy felmérés szerint a vállalkozók döntő többségénél az időarány a vállalkozásnak az operatív működtetése és a stratégiai kérdések között legjobb esetben is

👉 70% az operatív és

👉 30% a stratégiai

tevékenység között oszlik meg? Pedig az optimális esetben ennek éppen fordítva kellene lennie… Csakis úgy lehet előre haladni, fejlődni, nagyobb terveket, álmokat megvalósítani, ha nem a vállalkozásodBAN, hanem a vállalkozásodON dolgozol.

„A reggel 9-től 17 óráig tartó munka fizeti a számlákat;

a reggel 5-től 9 óráig tartó – fejben elvégzett – munka építi a jólétet.”

Brad Sugars, a világ legnagyobb és legsikeresebb üzleti coaching franchise-jának, az ActionCOACH-nak a vezérigazgatója és alapítója

Egy szisztematikus megközelítés lehetővé teszi, hogy egyensúlyt teremts, és elkezdj a vállalkozás tulajdonosának legfontosabb szerepére összpontosítani.

Konkrét tippek és tanácsok:

 • Tervezd meg a napodat!
 • Bízz a csapatodban! Még ha az alkalmazottaid nem is tökéletesek, akkor is valószínű, hogy az esetek több mint 70%-ában helyes döntéseket fognak hozni. Hacsak nem minden döntésed tökéletes, valószínűleg a Te siker-rátáddal fognak megegyezni. Tehát, mit veszíthetsz?
 • Maradj hű a vállalkozásod víziójához, és arra fókuszáld minden tevékenységed!
 • Legyél őszinte magadhoz, és mérd üzleti teljesítményed! A megérzések és az ösztönök csak egy pontig jók, az eredményekért objektív mérőszámokat kell használni, amelyek lehetővé teszik a teljesítmény és az előrehaladás értékelését.
 • Keress egy coachot vagy üzleti mentort, azaz egy objektív külső támaszt, akivel meg tudod osztani a vállalkozásod irányításával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket!

El kell engedned az irányítást és át kell adnod a gyeplőt! Tudtad, hogy 5 éves kort a cégek 72 százaléka, 10 éves kort pedig csak a cégek 48 százaléka éri el ma Magyarországon? Ennek egyik fő oka az, hogy nagyon kevés tulajdonos tölti a szükséges 70% időt a vállalkozás fejlesztésével (azaz a vállalkozásON dolgozva), és ez hozzájárul a vállalkozások kudarcához (Opten, 2019).

Mit tesznek másként a sikeres vállalkozók?

Ők azok, akik vállalkozásukkal megtették a sikerhez vezető 6 lépést, azaz többszáz –  ezekhez a lépésekhez tartozó – módszer és stratégia közül választottak, majd alkalmazták őket. Melyek ezek a lépések? Érdekel bővebben?

Keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a következő 6LÉPÉS webináriumunkra! Az eseményre érdemes gyorsan jelentkezni, mert limitált a résztvevői létszám és a helyek gyorsan betellnek

 

BLOG
6Lépés
Podcast