A rossz vezetés hatása a csapatdinamikára

 

Mindannyian ismerjük a vezetés „sötét oldalát”. A kiabáló, szónokló, autokratikus, mikromenedzsert, aki soha nem elégedett és nem ad visszajelzést, de ha véletlenül mégis, az is biztosan negatív. Ezek a kiszámíthatatlan, destruktív „vezetők” nem vezetnek, csak példaként szolgálnak arra, hogy mit ne tegyünk. A csapattagok ilyen esetekben érthető módon csakis arra koncentrálnak, hogy ne keresztezzék az útját, nehogy áldozatul essenek e zsarnok haragjának.

Valószínűsíthető, hogy ilyen körülmények között a csapattagok fél lábbal már kint vannak az ajtón. Nem elkötelezettek, sőt, folyamatosan keresik az alkalmat, hogy minél távolabb kerüljenek az ilyen típusú rossz vezetők negatív befolyásától.

Talán egy még alattomosabb megjelenési formája a rossz vezetőknek az ún. távollévő „laissez-faire” típusú vezető. Scott Gregory Harvard Business Review-ban megjelentA leggyakoribb inkompetens vezetőtípusokról” írt cikkében a következőképpen definiálta ezt a jelenséget. „A távollévő vezetők olyan emberek, akik ugyan vezetői szerepet töltenek be, de pszichológiailag alkalmatlanok erre. Előléptették őket vezetői pozícióba, és élvezik a szerep kiváltságait és előnyeit, de érdemben nem vesznek részt a folyamatokban. A távollévő vezetés hasonlít a közgazdaságtanban a járadékszerzésre irányuló (rent-seeking) viselkedéshez – azaz értéket vesz ki egy szervezetből anélkül, hogy értéket tenne bele.” (Gregory, 2018).

Az ilyen típusú vezetők soha nem vállalnak kötelezettséget, és ritkán vagy egyáltalán nem vesznek részt a folyamatokban. Hajlamosak figyelmen kívül hagyni a problémákat és kerülik a konfliktusokat. Nem adnak iránymutatást, de ami a legrosszabb, hogy semmiféle visszajelzést sem nyújtanak, így a csapattagok magukra vannak utalva. Amikor mégis kap a beosztott valamiféle visszajelzést, az rendre homályos és általános. „A távollévő vezetés munkahelyi elégedettségre gyakorolt negatív hatása sokkal hosszabb távon kimutatható, mint a konstruktív vagy a nyíltan destruktív vezetési formák következményei. A konstruktív vezetés azonnal javítja a munkahelyi elégedettséget, de a hatás gyorsan csökken. A távollévő vezetés azonban olyan stresszt okoz a munkavállalóknál, ami az egészségi állapotuk romlásához és a tehetség elszívásához vezethet. Mindennek negatív hatása egyértelműen kimutatható a szervezet eredményeiben.” – olvashatjuk Scott Gregory cikkében.

Annak érdekében, hogy a vezetésnek ez a formája ne rontsa tovább a csapatszellemet és a munkamorált, fontos, hogy a „felfelé vezetés” elvei kerüljenek előtérbe.

Az Inkompetens a parancsnokságban: A távollévő vezetés megsemmisítő hatása című cikkében Steven Matthew Leonard 3 célravezető viselkedés javaslattal él a távollévő típusú vezető kezelésére.

1️⃣ Biztosítsad a vezetőt a vállalat iránti elkötelezettségedről, a szervezet céljaival és célkitűzésével való azonosulásodról.

2️⃣ Legyél aktív hallgatóság. Egy ilyen típusú vezetőnek gondot okoz a direkt visszajelzés, de nagyobb figyelemmel talán ez mégiscsak megragadható.

3️⃣Legyél kitartó. Ha valóban változást akarsz, akkor állhatatosnak és rugalmasnak kell lenned.

 

A konstruktív vezetés kulcsfontosságú egy egészséges csapatdinamikához. Bár nem biztos, hogy ez lesz az „Obi Wan” a távollévő „Darth Vader” vezetőnek, de segíthet helyrehozni a munkahelyi zavarokat.

5 módszer az egyensúlyt teremtő konstruktív vezetői magatartáshoz:

1️⃣ Motiváld az embereket, hogy aktívan támogassanak másokat a karrierjük fejlődésében és növekedésében, valamint ösztönözd őket arra, hogy saját maguk határozzák meg prioritásaikat és osszák be az idejüket egy hosszú távú tervnek megfelelően!

2️⃣ Ösztönözd a (szervezeten belüli) jó személyes kapcsolatok kiépítését és támogasd az eltérő nézetek kölcsönös tiszteletét!

3️⃣ Inspiráld az embereket arra, hogy magabiztosan vállaljanak kihívást jelentő feladatokat, és bátorítsd az érdekes projekteket és lehetőségeket!

4️⃣ Motiváld a kreatív munkavégzést, és inspiráld a felmerülő problémák innovatív megoldását!

5️⃣ Hangsúlyozd a csapat fontosságát, ösztönözd a barátságos és nyílt megbeszéléseket és mindeközben bátorítsd az egyedi és független gondolkodást!

A kezedben van a változás megteremtésének lehetősége és annak bizonyítása, hogy a pozitív, konstruktív vezetés ereje veled van.

Egy ActionCOACH üzleti coachcsal  való együttműködés segíthet egy erős csapat kialakításában és nagyszerű vezetői készségek kialakításában, amely hozzájárul üzleti céljaid eléréshez. Az ActionCOACHnál – szerte a világon – hetente több mint 18 000 vállalkozóval dolgozunk együtt a csapatdinamika és az üzleti eredmények javítása érdekében.

Érdekel egy 360°-os séta a céged körül? Most “költségmentesen” biztosítunk számodra egy olyan 360°-os céges átvilágítást, amely segít feltárni, melyek a vállalkozásod legerősebb területei és hol lesz szükség fejlesztő beavatkozásokra. A részletes kérdőív segítségével értékelni tudod vállalkozásod jelenlegi állapotát. Az eredmények pedig azonnal megmutatják, hogy a céged hol tart az ActionCOACH nemzetközi standardjei által ideálisnak tekintett állapothoz képest. Ne bízd a véletlenre a vállalkozásodat!

Használd ki ezt a kivételes  lehetőséget! Jelentkezz most!

Keress további olvasnivalókat a BLOG-ok között, hallgass minket PODCAST csatornánkon!

BLOG
VMP1
Podcast