A nagy tengerjárók jobban állják a vihart, de a kisebb, mozgékonyabb hajók könnyebben elkerülik azt. Ez persze inkább csak akkor igaz, ha a kapitányuk gyorsan tud alkalmazkodni a változó körülményekhez, képes határozott és gyors döntéseket hozni…

Sokat ismételt mondás, hogy a XXI. századi modern gazdaságok fő motorjai a kis- és közepes méretű vállalkozások. Legtöbb esetben ez a szektor a gazdaságban a legfontosabb foglalkoztató és – szerencsés esetben – egyre nagyobb részt ad hozzá az adott ország teljesítményéhez. De milyen hatékonysággal, termelékenységgel képes ezt megtenni? A nagyvállalati körrel való összehasonlításban azt látjuk, hogy a tőkebefektetésre vagy akár az alkalmazottakra vetített teljesítmény mutatókban vagy a jövedelemtermelő képességet fémjelző adatokban a kkv szektor jelentősen elmarad a nagyvállalati számoktól.

Ez hazánkban sincs másképp, a magyar kkv szektor termelékenysége is jóval alatta van a nagyvállalati mutatószámoknak. Mi lehet ennek az oka? Természetesen több körülmény is van, de jelen írásban egyet szeretnék kiragadni – az üzletépítő-fejlesztő-működtető tudás korlátozott jelenlétét. Természetesen egyetlen vállalkozás-tulajdonost sem szeretnék megbántani, ha jobban belegondolunk, az üzleti tudás megszerzésére nagyon kevés valós lehetőség van, hiszen a vállalkozás „tudománya” nem része az alap tananyagnak. Egyes speciális iskolatípusokban már foglalkoznak ezzel a területtel, de ez általánosan nem elterjedt még.

Ennek következtében mindenki ott és abból tanul, ahol és amiből tud. Azonban ez nem ritkán fájdalmas út, hiszen a saját szakmájában megfelelő jártassággal rendelkező vállalkozó nagyon sokszor a saját kárán kénytelen megtanulni a leckét…

A jelen körülmények között két tényezőt fontos kiemelni:

    1. A gyorsan változó feltételek között különösen fontos a reagálóképesség: egy adott lehetőség csak nagyon rövid ideig áll fenn, ennek felismeréséhez és a cselekvéshez magabiztos tudás szükséges.
    2. Az egy időben jelentkező kihívások sorozata (energiaköltségek emelkedés, alapanyagár növekedés, munkaerővel kapcsolatos nehézségek) szélsőséges körülményeket teremt a vállalkozások számára: egy hibás lépés végzetes lehet és nem biztos, hogy van javítási lehetőség.

Amíg egy nagyvállalat már a kiválasztással kiszűri a képesség- vagy tudáshiányt, folyamatos képzésekkel fejleszti a dolgozóit, a döntéshozók általában egy előre kialakított karrierpályán jutnak fontos(abb) pozíciókba, illetve a kialakult vállalati kultúra és eljárásrendek is mind felhalmozott tudásra alapulnak, addig vállalkozó saját elhatározásból lesz valaki – nincs alkalmassági vizsga, szintfelmérés vagy bármi olyan, ami elkerülhetővé tenne egy kockázatos útválasztást.

Van megoldás a fenti problémára,

csak még kevesen ismerik…

A nagy kérdés csak az, hogy képes vagy-e felismerni a saját korlátaidat és ha igen, mit teszel, ha a képességeid határához érkezel? 

Ha már nyilvánvalóvá vált számodra, hogy  bármilyen kemény is kimondani – hogy Te magad vagy az akadálya a céged további fejlődésének, többféle lehetőség áll előtted:

🔹 kereshetsz tanfolyamokat, különböző hagyományos oktatási formát követő képzéseket

🔹 olvashatsz üzleti könyveket, követhetsz üzleti tartalmú online forrásokat

🔹 tanácsadót bízhatsz meg, aki kiválasztott területeken támogatni képes.

Biztosak lehetünk benne (feltételezve, hogy a fentiek megfelelő minőséget képviselnek), hogy valamennyi irány adhat kisebb-nagyobb értéket egy üzleti tudásra szomjazó vállalkozónak, így mindezekre szükség van adott helyzetben.

❓ De vajon elegendő-e ahhoz, hogy valóban hozzájuss mindazokhoz az ismeretekhez, amelyekre a vállalkozásod sikeressé tételéhez szükségesek?

❓ Tényleg a te helyzetedre leginkább releváns képzési tematikát sikerül megtalálnod?

❓ Adnak-e elegendő gyakorlati útmutatást az elolvasott üzleti könyvek az elméletek megvalósításához?

❓ A tanácsadó által hozott megoldás hosszú távon biztosítja az előtted álló kihívások kezelését?

Létezik egy még egy megoldás:

az üzleti coaching

A világ egyes részein már teljesen elfogadott módja a vállalkozók tudásának bővítésére, ezen keresztül a vállalkozások fejlesztésére. De mi is az az üzleti coching? Milyen előnyöket jelent egy üzleti coach-csal dolgozni?

Leegyszerűsítve:

✔️ azt a tudást segít megszerezni, amire neked, a saját helyzetedben, a saját vállalkozásod fejlesztéséhez szükséged van. De ez nem elég.

✔️Ami ennél sokkal fontosabb, hogy az együttműködés során támogatja a tanultak megvalósítását a vállalkozásodban, sőt – ha valóban felelős szakembert bíztál meg –

✔️ garanciát is vállal az átadott módszerek üzleti eredményességért.

Ugye ilyen egyszerűen hangzik?

De vizsgáljunk meg néhány tényezőt közelebbről!

Az üzleti coaching módszertan lényege a megbízó felismerésein alapuló cselekvés. Az üzleti coach átadja neked a továbblépéshez szükséges ismereteket, amelyet azonnal a gyakorlatba átültetve alkalmazol is a vállalkozásod fejlesztése során. Ha elakadsz, közösen találjátok meg a megoldást a haladáshoz. 

Ennek egyik alapfeltétele, hogy tiszta képet láss a saját cégeddel kapcsolatban, az ehhez szükséges objektív külső megközelítés szintén az üzleti coach révén áll rendelkezésre. Mindenkinek vannak „vakfoltjai”: a megszokásokon alapuló hibás gyakorlatok rengeteg cégben akadályozzák a fejlődést. Egy külső szem segít ezek felszámolásában, ha úgy tetszik, az ismert közmondással élve hozzájárul ahhoz, hogy „lássuk a fától az erdőt” 

Az üzleti coaching folyamat során minden rólad és a te vállalkozásodról szól. Ennek érdekében az együttműködés egy alapos helyzetfeltárással kezdődik annak érdekében, hogy valóban testreszabott ismeretekhez juss. Így biztosítható a folyamat eredményessége is, hiszen komplexen, vállalkozásod minden területét folyamatosan fejlesztve jutsz előre napról napra.

A tudatosan vállalkozásodra szabott rendszerek és a bővülő ismeretek révén egyre növekvő magabiztossággal bonthatod le saját korlátaidat. A fenntartásoktól megszabadulva új területek, új piacok felé tudsz fordulni, hiszen az üzleti coach közreműködésével kialakítod saját stratégiádat, melynek a megvalósításában sem maradsz egyedül. Biztosan ismerős az érzés, hogy nincs kivel megvitatnod üzleti kihívásaidat, felmerülő kérdéseidet. Egy ilyen együttműködésben ez a probléma megszűnik, hiszen egy élő, bizalmon alapuló kapcsolat teszi lehetővé, hogy megoszd egy erre felkészült szakemberrel a gondjaidat. Miért küszködnél tehát egyedül?

Biztosan felmerülnek benned kérdések,

de ne tartsd magadban!

Keresd meg az ActionCOACH üzletfejlesztési szakembereit!

Nem csak azt garantáljuk, hogy minden kérdésedre választ kapsz, hanem azt is, hogy ha velünk dolgozol, az ezzel kapcsolatos befektetésed mindenképpen megtérül.

🎯 Mi az elmélet helyett a gyakorlatban hiszünk, győződj meg erről saját magad!

Jelentkezz be egy ingyenes konzultációra,

beszélgessünk az előtted álló kihívásokról és azok megoldási lehetőségeiről.

Nem az a kérdés, hogy mit veszíthetsz, hanem hogy mit nyerhetsz ezzel?

Használd ki ezt a kivételes lehetőséget! Jelentkezz most!

Ingyenes konzultáció

Ha tetszett az üzleti coaching előnyeivel kapcsolatos bejegyzésünk,

keress további olvasnivalókat a BLOG-ok között, hallgass minket PODCAST csatornánkon és

kövess minket kedvenc közösségi média felületeiden és ne maradj le semmilyen újdonságról: