Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a csapatodból?

 • Hogyan választható ki a megfelelő alkalmazott?
 • Hogyan lehet őt motiválni?
 • Hogyan lehet egy hatékony, sikeres és boldog csapatot felépíteni?

Vitathatatlan, hogy csakúgy, mint nemzetközi szinten, a magyar vállalkozások jelentős részénél is ezek a kérdések okozzák a legnagyobb fejtőrést. Hiszen minden vállalkozó álma egy olyan munkahelyi környezet megteremtése, ahol jó hangulat uralkodik, halad a munka, kreatív energiák szárnyalnak és a csapat tagjai hatékonyan és motiváltan elvégzik a feladataikat, jól kiegészítik egymást.

Hogyan lehet ezt megvalósítani?

Sajnos nincsen egyetlen biztos recept, de nagy segítség, ha a vezető jó emberismerettel rendelkezik, van érzéke ahhoz, hogy felismerje kinek melyek az erősségei, kit mivel lehet motiválni, ki-kivel tud a leghatékonyabban együtt dolgozni.

Szerencsére van támpont és segítség mindehhez. Léteznek olyan módszerek, amelyek képesek pontos elemzést biztosítani emberekről, amely alapján aztán megjósolható a várható viselkedésük csapatmunka, illetve egyéni munkavégzés közben. Mindez pedig hatalmas segítséget jelenthet egy olyan környezet kialakításában, ami megfelel mind a munkáltató, mind a munkavállaló igényeinek.

A leggyakrabban segítségül hívott módszer a DISC kommunikációs vagy viselkedés teszt. Ennek az egyszerű tesztnek a kitöltésével már az állásinterjún fény derülhet arra, ki a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére.

DISC

Mi is az a DISC viselkedés teszt?

A DISC viselkedés teszt (vagy DISC profil) egy egyszerű, mégis nagyon hatékony rendszer, amelyet Dr. William Moulton Marsden amerikai pszichológus fejlesztett ki. A „DISC” egy mozaikszó, amely a viselkedési stílusok mérésére kidolgozott négy összetevő első kezdőbetűjeiből tevődik össze. A rendszer négy különböző személyiségtípusba sorolja az embereket:

D (Dominance) – Domináns, döntésképes

I (Influence) – Interaktív, befolyásoló

S (Steadiness) – Stabil, Kitartó

C (Conscientiousness) –Szabálytisztelő, kötelességtudó

Tulajdonképpen egy személyre szabott jellemzés a teszt kérdéseire adott válaszok alapján.  Segít megérteni az egyes emberek viselkedési mintáit. Úgy tervezték, hogy értelmezésével az emberek nagyobb sikereket érjenek el az életben és a munkájukban egyaránt. Megvilágítja az egyéni motivációkat, hogy milyen szintű stressz konstruktív az illető számára, milyen konfliktusmegoldási stílusok és problémamegoldó technikák illenek hozzá a legjobban.

A DISC teszt rávilágít egy adott személy relatív erejére a négy terület között. Az a terület, amelyik a legmagasabb pontszámot éri el, az határozza meg az illető domináns jellemvonásait.

A teszt két alapvető dologra mutat rá. Első körben arra, hogy a számunkra fontos körülmények között hogyan szándékozunk viselkedni, hogyan akarunk megfelelni a környezetből érkező elvárásoknak. Ez nem kötelezően esik egybe természetes viselkedésünkkel. A teszt másik része segít a természetes viselkedésünk jellemző vonásit megismerni. Nyomás alatt ez a ránk legjellemzőbb viselkedésnorma, mert ilyen helyzetekben nem marad energiánk megfelelni másoknak, vagy egy felvett póz eljátszására. Mint ahogy fesztelen körülmények között sincs semmi szükség arra, hogy alkalmazkodjunk, vagy megjátsszuk magunkat. Ez a viselkedésünk legnehezebben változó része.

A négy típus legfontosabb jellemvonásai

 1. Domináns, döntésképes

A magabiztosság a legfontosabb tulajdonsága. Határozott, versengő, aki gyorsan hozza meg a döntéseit. Eredményorientált, célja a feladatok gyors és eredményes véghezvitele. Egyenes, egyesek akár nyersnek is tarthatják. Jellemzően nyitott a sokféleségre. Természeténél fogva kalandvágyó, minden kihívást jelentő helyzetre magabiztosan reagál.

 1. Impulzív, befolyásoló

Társasági lény, így könnyedén felismerhető közvetlen és barátságos viselkedéséről. Meggyőző, teli önbizalommal, így hatással van környezetére, mindenkit magával ragad. Nem szeret nagyon belemenni a részletekbe. Természeténél fogva kapcsolatorientált és társaságkedvelő, nagyon együttműködő, tipikusan optimista.

  1. Stabil, kitartó

  Jellemzően nagyon nyugodt és higgadt. Kitartó, kedves, figyelmes és türelmes, aki nem szereti a sürgetést. Csapatjátékos, aki az együttműködésre helyezi a hangsúlyt. Bizonyos mértékig alkalmazkodik a szokatlan körülményekhez. Számára a szoros emberi kapcsolatok az igazán fontosak. Nagyon segítőkész a kollégákkal és a beosztottakkal. Jobban szeret társaságban dolgozni, de az sem zavarja különösebben, ha egyedül van.

  1. Szabálytisztelő, kötelességtudó

  A név mindent elmond: ezek az egyének a pontosságra és az elvégzett munka minőségére összpontosítanak. Részletorientált, józan gondolkodással és szakértelemmel rendelkezik. Élvezi, hogy megbíznak benne és felelősséget kap, mivel ez függetlenséget jelent számára. Perfekcionista, retteg attól, hogy téved. Feladatközpontú és introvertált. Viselkedése önálló és módszeres. Számára a feladat az, ami igazán fontos. Az ilyen ember pontos, elemző, lelkiismeretes, magas normákkal rendelkező, tényfeltáró, diplomatikus.

  A teszt értékelése

  Természetesen ez a rendszer sem tévedhetetlen, ennek is megvannak a maga korlátai. A DISC legfőbb hiányossága, hogy az embereknek csak ritkán tartoznak 100%-osan egy típusba. A viselkedés általában a négy típus különböző mértékű kombinációjából adódik össze. Mindenkiben megvan az az egy típus ami dominál, viszont a másik hármat sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

  A DISC teszt legfontosabb hozadéka, hogy jobban megismerhetjük általa saját magunkat és környezetünket. Izgalmas ez az élet minden területén, a magánéletben, de hivatalos munkahelyi közegben is, hiszen ha felismerjük a kollégánkban, tárgyaló partnerünkben, vagy alkalmazottunkban az egyes típus jellemző vonásait, támpontot kaphatunk arra vonatkozólag, hogy

  • hogyan alkalmazkodjunk hozzá,
  • miként tárgyaljunk vele,
  • az érvelésünkben mire helyezzük a hangsúlyt,
  • milyen szófordulatokat érdemes mondandónkba beépítni.

  Annak ismerete például, hogy milyen motivációk mentén jelentkezik valaki egy adott állásra, mit tart majd elérendő céljának, mi jelenti számára a sikert, sokkal biztosabb előjelzője annak, hogy jó tagja lesz egy munkahelyi csapatnak, mint például a képzettségeinek számolgatása.

  Ez egy olyan felismerés, szemlélet, tudás, amely mindenkinek a hasznára válhat.

   

  Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy

  megértjük a másik ember nézőpontját és

  az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.

  Henry Ford

  Egy ActionCOACH üzleti coach-csal  való együttműködés segíthet

  a vállalkozás működését megalapozó erős csapatok kialakításához és megtartásához.

   

  Ha érdekesnek találtad a mostani bejegyzést, keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a következő 6LÉPÉS webináriumunkra! Az eseményre érdemes gyorsan jelentkezni, mert limitált a résztvevői létszám és a helyek gyorsan betellnek.

  BLOG
  6Lépés
  Podcast