Miben rejlik egy üzleti terv hozzáadott értéke a vállalkozás számára?

A szkeptikusok szerint minden vállalkozás menet közben annyi előre nem látható kihívással szembesül, hogy lehetetlenség ezekre előzetesen felkészülni, így teljesen felesleges papírmunka egy üzleti terv kidolgozása…

Egy vállalkozás túlélheti üzleti terv nélkül is,

de bizonyított, hogy egy szilárd és következetesen véghezvitt terv

hatványozottan nagyobb sikert eredményez.

Miért kulcs az üzleti terv a vállalkozás sikeréhez?

  • Az üzleti terv – tudatosítja a vállalkozás céljait, a fókuszt és a prioritásokat

Az üzleti terv a vállalkozó által készített írásos dokumentum, amely – alapos előkészítést követően – összefoglalja a kitűzött célokat és meghatározza honnan hova kíván adott idő alatt eljutni.

A prioritások rögzítésével a vállalkozás képes lesz a legerősebb területeire összpontosítani.

Minden vállalkozásnak vannak gyengeségei, és erősségei. Egy részletes üzleti terv kidolgozása folyamán érdemes ezeket azonosítani, és tudatos lépéseket meghatározni az erősségek felhasználására a gyengeségek enyhítésére.

Az üzleti terv egy koncentráltabb térképnek is tekinthető a vállalkozás sikere felé.

  • Az üzleti terv – a teljesítmény ösztönzője

Az írásban rögzített, számszerűsített célkitűzések, feladatok és határidők jellemzően kihívásként kerülnek meghatározásra és ezáltal teljesítményt ösztönző tényezőként működnek.

  • Az üzleti terv – segíti a delegálást és a kommunikációt

Egy részletesen kidolgozott üzleti terv ideális hely a feladatok és felelősségek tisztázására. Miután az elkészült terv megosztásra kerül, mindenki számára világos, hogy rá milyen feladatok hárulnak a vállalati célok elérésében.

Amennyiben az üzleti terv előkészítésbe bevonásra kerül a vállalkozás több részlege, ez nagyban erősíti a csapat összetartását, a kommunikációt és az együttműködési képességet a szervezeten belül.

Ráadásul olyan információkat biztosít a vállalkozó számára, amelyek segíti a hatékony döntéshozatalt.

  • Az üzleti terv – képessé tesz a változások kezelésére

A váratlan helyzetekre való gyors és szakszerű válasz a mai – folyamatosan változó – világban különösen elengedhetetlen. Ha egy vállalkozásnak nincs terve arra vonatkozóan, hogyan kezelje ezeket a hírtelen bekövetkező eseményeket, akkor komoly nehézségekre, sőt akár káoszra is számíthat a működésében.

A tervezési folyamat során érdemes előre mérlegelni a jövőben bekövetkezhető A, B, C eshetőségeket, és ezáltal majd „éles” helyzetben gyorsabban és hatékonyabban lehet reagálni.  

„Jelentősen romlott az elmúlt egy évben is a hazai cégek túlélési rátája,

az 5 éves kort a cégeknek már kevesebb, mint 70 százaléka éri el,

míg 10 éves korig a vállalkozások 46 százaléka jut el.”

Opten 2020.

Ez egy igen gyakran idézett statisztika. Érdemes elgondolkodni az okokon…

Természetesen egy jól megalkotott üzleti terv még nem garantálja a sikeres vállalkozást, hiszen az számos tényező függvénye. Meghatározó a vállalkozó elhivatottsága és jó üzleti érzéke…

Azonban egy jó üzleti terv kidolgozása az előzőekben részletezett okok miatt nagyban hozzájárul a sikerhez. Mivel hazai szinten nincsen minden vállalkozásra vonatkozóan általános kötelezettség üzleti terv készítésére, így pontos statisztikai adataink sincsenek azzal kapcsolatban, hogy hányan kezdik az évet a vállalkozásuk folyamatainak átfogó megtervezésével.

Külföldi statisztikák viszont ismertek. Az excellentbusinessplans.com több kutatást összegző részletes összefoglalójának érdekes megállapítása például, hogy az üzleti tervvel rendelkező vállalkozásoknak 30%-kal nagyobb az esélye a növekedésre, fejlődésre.

Megfontolandó adat!

Szeretnél egy stabilan jövedelmező céget?

Ajánljuk figyelmedbe a Vállalkozásfejlesztés Garanciával programunkat!

VF garanciával ws

Gyere el online rendezvényünkre,

ahol megmutatjuk, milyen lehetőségek állnak előtted vállalkozásod fejlesztésére!

Arról, hogy egy üzleti tervnek pontosan mit kell tartalmazni egy korábbi írásunkban már olvashattál (ha még nem, akkor ITT megtalálod).

Ha azok a szempontok érdekelnek, amelyeket – a vállalkozási ötlet megszületését követően – még mindenképpen érdemes a tényleges indulás előtt alaposan átgondolni, akkor kattints IDE.

Ha érdekesnek találtad a mostani bejegyzést, keress további olvasnivalókat a blogok között és hallgass minket podcast csatornánkon!

BLOG
Podcast