4 módszer, amellyel hatékonyabbá és eredményesebbé teheted a vállalkozásodat

Üzletfejlesztési szakemberek hajlamosak újabb és újabb „programokat” és „taktikákat” kidolgozni az üzleti eredmények javítására. Azonban az elhúzódó pandémiás válság időszakában kikristályosodott, hogy a vállalkozóknak valójában nem trükkökre vagy drága programokkal való kísérletezésre van szüksége, hanem biztos alapokra. Erre kell összpontosítania és erre kell törekednie annak, aki valós és fenntartható eredményeket szeretne elérni.

A vállalkozások életében négy olyan terület van, amelyeknél stratégiai döntésekkel javíthatók az eredmények. Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni, ezen négy kategórián belül viszonylag kisebb fejlesztések bevezetése, végrehajtása már komoly eredményeket hozhat.

Ez a négy terület:

🔹az emberek és a képzés

🔹a teljesítéssel összefüggő folyamatok

🔹a tesztelés és mérés

🔹a rendszerek és technológia

Ebben a négy részből álló blog sorozatban olyan témaköröket járunk körül, amelyekből minden vállalkozó profitálhat. Az írásokban praktikus és könnyen megvalósítható megoldásokat kínálunk a hosszú távú profitépítéshez.

 

Az EMBEREK és a KÉPZÉS:

A hatékony és jól működő csapat döntő eleme minden vállalkozás sikerének. Lehet a vállalkozás kicsi vagy nagy, cégmérettől függetlenül a mindennapi munkát végző embereken múlnak a jobb eredmények. Akár olyan egyszerű dolgok is, mint az egyértelmű és tömör munkaköri leírások, a csapat folyamatos képzése, valamint a küldetés, jövőkép és vállalati kultúra / értékek kommunikálása közrejátszanak abban, hogy a szervezetben lévő emberek megtalálják az irányt és a közös célt.

Az alábbiakban 20 módszert gyűjtöttünk össze, amelyekkel igazi változások érhetőek el ezen a területen.

 1. Folyamatos képzési rendszer működtetése
 2. A csapattagok szerződéseinek pontos meghatározása
 3. Csapatképességen alapuló foglalkozások bevezetése
 4. Működési biztonságot javító rendszerek bevezetése
 5. Közösségi programok támogatása
 6. Szakmai hírlevelekre, folyóiratokra stb. való előfizetés
 7. Újonnan belépőknek képzési program indítása
 8. Csapatépítő programok működtetése
 9. Konfliktuskezelési rendszer kialakítása
 10. A vállalat szabályrendszerének kidolgozása
 11. Következetes toborzási rendszer működtetése
 12. Kidolgozott helyettesítési tervek
 13. Rendszeres csapatértekezletek
 14. Értékelési és elismerési rendszer kidolgozása
 15. Minden csapattagról viselkedési, személyiségi és kommunikációs elemzés
 16. A vállalati jövőkép és küldetés kidolgozása
 17. Vállalaton belüli karriertervezés kiépítése
 18. A vállalat és az egyes csapattagok céljainak kitűzése
 19. Időmenedzsment képzések biztosítása
 20. Egyes pozíciókhoz kapcsolódó általános elvárások kidolgozása

Igen, ezen lépések mindegyike igényel némi munkát, de ha olyan folyamataid és eljárásaid vannak, amelyek támogatják a csapattagok készségeinek és tudásának bővítését, az hosszabb távon komolyabb és jobb eredményeket hoz. Tulajdonosként pedig az önképzés, az ismereteid bővítése hozzájárul ahhoz, hogy egy lépéssel mindig a versenytársaid előtt maradj.

Összefoglalva: az emberekre fordított befektetés nagyszerű megtérülést eredményez. Vezetőként az irányítás és a delegálás elengedhetetlenül szükséges, azonban mások meghallgatásáról sem lenne szabad megfeledkezni. Igaz, hogy mindenki 100.000-es fordulatszámon pörög és az eredmények számítanak, mégis időt kell találni arra, hogy lelassuljunk és valóban meghalljuk azt ami körülöttünk zajlik.  

Egy jó vezetőnek a siker érdekében folyamatosan fejlődnie kell és meg kell felelnie az alábbiaknak:

🔹bizalmat ébreszt

🔹elérhető

🔹empátiát mutat

🔹megbecsüli az alkalmazottait

🔹különböző nézőpontokat alkalmaz 

Itt a nagyszerű alkalom új rendszerek kidolgozására és bevezetésére. A közelmúltban lezajlott változások szükségessé teszik számos folyamat változását a vállalkozáson belül. A siker szempontjából kritikus fontosságú annak biztosítása is, hogy az alkalmazottak és a csapat megismerhesse az új rendszereket és folyamatokat. Ennek hiányában még a legjobb terv sikeres kimenetele sem garantálható.  Addig üsd a vasat amíg forró és kezdj el érdemben változtatni! 

Amennyiben mindez nyomasztóan sok feladatnak tűnik, érdemes elgondolkodni egy üzletfejlesztési szakember segítségül hívásán, aki támogat a folyamatban és segít eligazodni a vállalkozásod építésének útvesztőjében. Igen, ez a döntés költségekkel jár, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy ilyen szakember mind a négy terület maximális kihasználásában támogatást nyújthat. Ez nem egy rövid távú program, csak akkor érdemes belevágni, ha képes vagy elköteleződni. Sok területen lehet és kell fejlődni, hosszú távon egy üzletfejlesztési mentor segíteni tud céljaid elérésében.

Ha az üzleti siker kiépítéséhez vezető 4 út közül az első, emberekkel és képzéssel kapcsolatos téma érdekes volt számodra, akkor kövess minket, mert a témakör hamarosan folytatódik!

Keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a Vállalkozói Mesterképző Programunkra!

BLOG
VMP1
Podcast