5. történet:

Az üzleti „Rubik kocka”

A magyar innováció és kreativitás, ami nem azonos az üzleti kreativitással

Ha már üzleti szimuláció és játék, (amiről az előző bejegyzés szólt) akkor meg kell említeni, milyen gyakran és milyen értékes kontextusban kerül elő Rubik Ernő korszakos találmánya a Rubik kocka (vagy ahogy angol nyelvterületen ismerik: a magic cube) azokban a helyzetekben, amikor mi, üzleti coachok a cégen belüli növekedési szintek, folyamatok és beavatkozási eszközök kapcsolatára irányuló képzetet próbáljuk létrehozni vállalkozó ügyfelünk fejében.

Nem vagyok valami nagy kockakirakó, de amikor mások kezében látom az eszeveszett sebességgel zajló tekerést, mindig eszembe jut, hogy egy-egy üzleti szint-ugrást csak a szükséges elemek egyirányba állításával lehet teljesíteni.

Az üzleti szimulációról bővebben itt olvashatsz!

A játéknak önálló Facebook oldala is van. Itt a korábbi játékalkalmakról láthatsz képeket, olvashatsz tudósításokat…

A világ üzleti coach közössége az ActionCOACH-nál a Versenyelőny játékot mindaddig csak asztali táblás játékként ismerte, míg az IT területen dolgozó ügyfelem kedvet nem kapott a játék digitális változatának elkészítéséhez. S – ahogy a Rubik kocka digitális változata is informatikai tudományos teljesítményként vált ismertté, – a digitális játék sem képes pótolni a hús-vér emberek közötti interakciók élményét.

Noha nagy lehetőségek rejlenek a gamification üzleti tudásbővítő erejében, azt gondolom más oka is van annak, hogy a magyar találmány nem vált világméretű üzleti sikerré! A fejlesztők a piacra jutás könnyített válfajában hittek, amikor a hetven ország 1200 üzleti coach-csát s azok tucatnyi ügyfeleit biztos vevőiknek tekintették mindenféle szisztematikus marketing és vevő-edukációs munka nélkül.

Az előző történeteket itt találod:

1. sztori: Mondd, Te normális vagy? 

2. sztori: Versenytárs kizárása 

3. sztori: Meddig mentoring s honnan cégfejlesztés a cégvezetők támogatása?

4. sztori: Az üzleti stratégia játéka, ami milliókat hozhat …