11 mentoring történet ügyfél-sikerekről, élményekről…

Szerző: | Coaching, Mentoring, Üzletfejlesztés | 0 hozzászólás

Amikor a 11. ismerősöm jelezte, hogy feldobta neki a közösségi portál: 11 éve üzleti coachként, ugyanazt a szekeret tolom; megfogalmazódott bennem egy kérdés: „Nem kellene egy kicsit visszatekinteni: mentoring munkám során milyen kátyúnyomot is hagytam magam után ezen évek alatt?”

Adta magát a helyzet, hogy legyen ez pont 11 sztori, helyzet, siker, felismerés … akár kudarc, ami persze a legjobb nyersanyaga a tanulásnak. Az üzleti coach ügyfelei révén számtalan, különböző területen tevékenykedő és eltérő méretű és felépítésű céggel találkozik. Ez velem is így esett. A mentoringra épülő  üzletfejlesztés sohasem „in vitro”, laboratóriumi program, hanem nagyon is in vivo – élettel teli folyamat.

3. történet:

Meddig mentoring, s honnan cégfejlesztés a cégvezetők támogatása?

24 órás nonstop szolgáltatás jelenti a cég a fő profilját, ahová azért hívtak, hogy járjunk utána: mit lehet javítani az operátorok konfliktus-kezelő kultúráján. Az első látogatásom során egyből feltűnt, hogy a gyors felfutással sikeressé váló vállalkozásban nem, hogy konfliktus-kezelő tréninget nem tartottak, de érdemi gazdája nincs az emberekkel való foglalkozásnak. Vállalatirányítás területén tanácsadó kollégám vetette fel, szerinte szükség lehet némi mentoring jellegű támogatásra a cégben…

S ahogy lenni szokott, az is kiderült, a négy vezető között sincs semmilyen munkamegosztás, mindenki csinálja, amit épp a legsürgősebbnek gondol. Arra vonatkozóan – azonban, hogy hogyan nézzen ki a közös cég kifejlett változatában – végképp nem volt semmiféle (pláne közös) ideája a csapatnak. Azt, hogy mit jelent egy cég életében a csapatmunka, s hogyan hozzunk létre győztes csapatot egy ingyenesen letölthető kiadványban [A csapatépítés 5 hibája] mutatjuk be. Itt éred el.

Tényleg ezt az életformát képzeltétek magatoknak, amikor létrehoztátok ezt a céget?

A legsötétebb depressziós időszakban kezdtük a mentoring munkát, s a tizenöt éves vállalkozás legjobb üzleti évét zárta az együttműködésünk idején. Persze a siker záloga a tulajdonosok elkötelezettsége volt a változás iránt. Igazán büszkévé azonban az tett, hogy ágazatukban az „Év vállalkozója” címet söpörték be a következő évben. Mi több, ágazat-teremtő innovációval rukkoltak elő, úgy, hogy időközben megduplázták az alkalmazottjaik számát. Jó volt látni, a vezető csapat is kiszabadult az operátorok szűk, sötét „kalodájából”.

Mit jelent a mentoring, hogyan dolgozik a coach, erről egy rövid rajzos videó ad hangulatos magyarázatot itt: https://bit.ly/32lPTdZ

  7 FONTOS TÉNY, HÁTTÉR INFORMÁCIÓ AZ ACTIONCOACH MAGYARORSZÁG CSAPATÁRÓL:

  1. Meggyőző üzleti tapasztalat. Szakmai előtörténetünk különböző ágazatokban sikeresen működtetett vállalkozások sorát foglalja magába a logisztikától, a gyógyszeriparig, az FMCG-től a telekommunikációig, a szervezetfejlesztéstől a biztosítási piacig … Valódi tapasztalatokra épül, amit cégtulajdonos ügyfeleinknek átadunk a velük való közös munka során.
  2. Elért eredmények. Vállalkozások sokaságának, üzletembereknek, cégtulajdonosoknak, családtagjaiknak, üzletfeleiknek és partnereiknek az életében hoztunk pozitív változást szisztematikus üzletépítést támogató programjaink segítségével megszámlálhatatlanul.
  3. Képességek és készségek (erősségek). Kiterjedt kompetenciahálóval rendelkezünk a tanácsadás, és személyes fejlődés-támogatás területén. Sajátunk az üzleti és személyes növekedés holisztikus szemlélete, az üzletépítés legjobb stratégiáinak és személyközi dinamikájának biztos kezelése. Cégtulajdonos ügyfeleinkkel konstruktív légkörben, eredmény-orientált megközelítéssel tényleges megoldásokhoz vezető kreatív együttműködésben dolgozunk a sikerért.
  4. Rendszerek és erőforrások. Széles látószögben és a helyi körülményekhez adaptálva alkalmazzuk azokat rendszereket és megoldásokat, amelyek világszerte szolgálják a kis- és közepes vállalkozások tulajdonosainak, első számú döntéshozóinak a leg naprakészebb, bizonyítottan sikerre vezető megoldásokat az ActionCOACH, a világ első számú üzleti coaching szolgáltató közösségének az erőforrásaira támaszkodva.
  5. Képzettség és önfejlesztés. Az egész életen át tartó tanulás a mi esetünkben naponta bizonyítható aktivitást jelent. Tanulunk kollégáinktól a nagyvilágban, ügyfeleinktől, akik megtisztelnek bennünket kihívásaikkal, felismeréseikkel. Túl a korábban megszerzett képesítéseinken, több száz órányi képzés révén váltunk üzleti coach-csá. Heti, havi, negyedéves rendszerességű konferenciáink, szakmai műhely-foglalkozásaink az üzleti élet minden szegmensére bevilágítanak. Üzleti kapcsolataink révén a legújabb fejleményeket is első kézből ismerjük!
  6. Mentori hozzáállás. Kapcsolatainkat a kölcsönös bizalomra, az őszinteségre, az értékek elismerésére építjük. A minőség iránti elkötelezettség a legfontosabb hajtóerőnk. Az elszámoltathatóságra támaszkodva nyújtunk támogatást az üzleti és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez. Proaktív és kreatív hozzáállásunk abból az elkötelezettségből táplálkozik, ami téged a tényleges változáshoz, az üzleti sikerhez vezető legrövidebb út ismeretéből és ajánlásából fakad.
  7. Empátia és figyelem. Van időnk és energiánk megérteni klienseinket, közös célokat megfogalmazni. Együttesen vonzó és elérhető jövőképet alkotni, és lépésről lépésre közeledve el is érni azokat. Bele tudunk helyezkedni az ügyfeleink cipőjébe. S azt is tudjuk, hová és mennyit kell lépni a siker érdekében…