A közelmúltban – más témák mellett – arról is megkérdeztük a hazai kis- és közepes vállalkozások döntéshozóit, hogy milyen hatással volt rájuk a pandémia, az egészségügyi válsághelyzet.

A nem reprezentatív felmérésben 165 hazai kis- és közepes vállalkozás döntéshozói vettek részt, az adatok az ő válaszaikat tükrözik.

A cégek egy ötöde (cégmérettől, létszámtól és ágazattól függetlenül) gyakorlatilag nem érintődött meg a krízis által a nyilatkozók szerint.

A hazai kis- és közepes vállalkozások elitjét jelentő üzleti közösségben a válaszolók több mint fele arról adott számot, hogy cégük kissé-, vagy jobban megérezte a nehezedő körülményeket.

Ahogy lenni szokott – minden rosszban van valami jó – akadtak olyan cégek is, akik növekedni tudtak ezekben a zivataros időkben. A kérdőívet kitöltők 10 %-a úgy nyilatkozott, hogy a pandémia „nagyon pozitív hatást gyakorolt a vállalkozásukra”.

Ekkora mintából persze nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, különösen annak figyelembe vételével, hogy ez a tizednyi üzleti kör valójában 18 vállalkozást foglal magába, és a felük (9) milliárdosnál nagyobb bevételű, kereskedelemmel foglalkozó cég.

A gyorsjelentés adatai közül még két értéket emelnénk ki: a foglalkoztatási és ágazati válság-érintettség mértékéről kell még szólni. Azt láttuk, hogy főleg a 16-50 fő közötti létszámmal működő cégek kaptak a nehezéből, illetve az ipar és szolgáltatás területén volt nehezebb felvenni a kesztyűt a súlyosbodó kihívásokkal.

Az adatfelvételre 2021. májusban került sor, a lebonyolításában a KKV TOP100 jogtulajdonosai működtek közre. Köszönjük!

Ha a pandémia KKV-kra gyakorolt valós hazai hatásairól szóló gyorsjelentés érdekes volt számodra, akkor keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a következő 6LÉPÉS webináriumunkra!

BLOG
VMP1
Podcast