Eszik Zoltán üzleti coach radikális időgazdálkodási javaslatai, hogy Te uralkodj az időd felett!

Szakíts időt magadnak

Szakíts időt a munkára, ez a siker ára.

Szakíts időt a gondolkodásra, ez az erő forrása.

Szakíts időt a játékra, ez a fiatalság titka.

Szakíts időt az olvasásra, az a bölcsesség alapja.

Szakíts időt a kedvességre, ez a boldogság kapuja.

Szakíts időt a szerelemre, ez az igazi életöröm.

Szakíts időt a vidámságra, ez a lélek zenéje.

          (İr forrásból)

Az idő a legdrágább kincsünk, értékesebb, mint a pénz. Életünket úgy foghatjuk fel, mint azt az időt, amelyet számunkra itt a Földön kimértek. Legfontosabb feladatunk az életben, hogy ezzel az idővel a lehető legjobban gazdálkodjunk.

Hogyan hekkeld meg az Eisenhower Mátrixot (EM)?

Elég régi tabu az időgazdálkodással kapcsolatos szakirodalomban ez a „fontos-sürgős” dualizmusként is ismert elemzési rendszer. Az USA 34. elnökéről – Dwight D. Eisenhower az időgazdálkodás mestere volt – elnevezett módszerrel (Eisenhower Mátrix, EM) könnyebben eligazodhatunk a fontos és sürgős teendőink között.

Már ha el tudjuk dönteni az előttünk álló elintézésre váró ügyeinkről, hogy azok

a) nem sürgős és nem is fontos,

b) sürgős, de nem fontos, vagy

c) fontos és sürgős, esetleg

d) fontos, de nem sürgős kategóriába tartoznak?

Ez viszont gyakran állít bennünket nehezen feloldható dilemmák elé. Ha az elmélyült munkánkban ránk nyitó és minket kizökkentő kollégánk, miután válasz nélkül kitessékeltük – később a folyosón összefutva megerősíti, hogy tényleg csak egy apróság volt, ami miatt bekopogott, – akkor utólag megveregethetjük a saját vállunkat: jól alkalmaztuk a mátrixot.

Persze, az is előfordulhat, hogy – noha ugyan ő tényleg jelentéktelennek állítja be az adott témát, – Te éjjel felriadva leizzadsz a felismeréstől, hogy mennyire rosszul értékelte az adott ügy jelentőségét, de már nem tudod visszaforgatni az idő kerekét, s kénytelen vagy tudomásul venni az a hajó már elment…

Szóval ez a mátrix (EM) így csupaszon tele van aknákkal. A következőkben a visszafordíthatatlan és egyszer használatos erőforrásunk, az idő terepének aknamentesítéséhez ajánlok néhány egyszerű megoldást, melyek épp úgy, mint a biohacking segít az életpotenciálod (szervezeti teljesítőképességed) szintjét növelni, abban lesznek majd a segítségedre, hogy – természetesen néhány korlátozással – képes legyél ezeket az időhöz kötődő fizikai korlátokat átugrani, megkerülni, vagy legalább a saját javadra fordítani.

Az EM „turbósított” használatát két előkészítő fázis gondos és következetes kivitelezése garantálja. Az első annak a vonatkoztatási keretrendszernek a megalkotása, amelyben alkalmazni szeretnéd: ez a személyes életedre fog vonatkozni, vagy a céges dolgaidra inkább? Ezt követően kell, hogy prioritási rangsorokat alkoss. (Hogy hogyan? Erről majd a következő blogbejegyzésben fogok írni).

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet ki tudd hozni ebből a mátrixból a legfontosabb lépés most jön: a keretrendszered és a prioritásaid megismertetése és elfogadása a környezetedben élőkkel. Hogy ők is veled azonosan vélekedjenek azokról az ügyekről, amik közöttetek felmerülnek. Ha mások biztos képpel rendelkeznek arról, hogy Te mit tartasz például fontos, de nem sürgős témának, akkor tudni fogják, hogy azt ne a liftben két emelet között hozzák szóba, hanem keresni fogják az alkalmat, amikor teljes figyelemmel, zavaró tényezők kiiktatásával tudtok szót váltani…

A te „timehaching” fegyvered mások kezében van, de neked kell irányítanod, hogy merre fordítsák azt. Én – ha a helyedben lennék – figyelnék rá, hogy ne felém álljon csöve …

Ha az időgazdálkodással kapcsolatos „Biohacking után itt a timehacking” téma érdekes számodra, akkor kövess minket, hiszen a jövő héten a téma folytatódik!

Keress további olvasnivalókat a blogok között, hallgass minket podcast csatornánkon vagy látogass el a következő 6LÉPÉS webináriumunkra! Az eseményre érdemes gyorsan jelentkezni, mert limitált a részvétvevői létszám!

BLOG
6Lépés
Podcast