Mi az a KKV Képzés? Számviteli? Környezetvédelmi? Jogi?

… sok mindent be lehetne ebbe a „KKV képzés” címszóba foglalni, de ha azt mondjuk, hogy „Üzleti képzés”, ebben minden benne van! 

A gazdasági életben a ‘cég’, a ‘vállalkozás’, az ‘üzlet’ egymás szinonimái. Ezért beszélhetnénk ‘céges képzésről’, vagy ‘vállalkozói készségfejlesztésről’ is. Az ‘üzleti képzés’ szóhasználatot azért tartjuk alkalmasabbnak, mert ez jobban kifejezi, hogy a képzés haszna elsősorban és döntően a piaci körülmények között profittermelésre kész önjáró vállalkozás (ez az üzlet!) sikerében mutatkozik meg. 

Egy tipikus KKV tulajdonos arról híres, hogy a saját vállán viszi a cégét, amelyet saját erejéből épített fel. Megvannak a korlátai, akár üzletismereti, akár vezetői képességei szintjén. Ezeken a korlátokon át kell lépni. De hogyan? Új üzleti OKJ vagy egy újabb felsőfokú képzettséggel? MBA-val? Igen, ezek jó megoldások. Az alapokat ismerni kell. De vajon a katedráról „hirdetett igékre”, az e képzési formákban való részvételt követően egy félév múlva mire fogunk emlékezni, mit fogunk reflexszerűen használni? És vajon két év múlva? Mennyit fogunk abból az elméletből hosszútávon használni?

Aki KKV tulajdonosaként sikeres, az erős egyéniség.  Tudása, pénze, jó és rossz tapasztalata van benne a rendszerben, amely egy idő után kifullad, ha a vállalkozó semmilyen KKV Képzési formában sem vesz részt. A vállalkozást indító emberek általában valamilyen szakirányú képzettséggel rendelkeznek. A szakmájukat jól ismerve iparágukban vállalkozni képesek. De amikor elfáradnak, előjönnek a hiányosságok, s mindig a külső körülmények a hibásak:

  1. Baj van a munkaerővel.
  2. Ismerősök, rokonok dolgoznak a cégben, képtelen megfelelő fegyelmet tartani a cégben.
  3. Nincs új ötlete, hogy merre tovább. Amit tudott, iparági ismeretet, szakmai ismeretet, mindent beleadott a cégbe, de újítani nem tud. Hova nyúljon? Gondolkozik egy új tőkéstárs bevonásában, aki majd új piacokat hoz – kockázatos vállalkozás. Keresi az ismerősei között azt az embert, aki megmondja neki a „tutit”, hogy hogyan haladjon tovább – de használhatatlan „jó tanácsokkal” már tele van a padlás.
  4. Heti 80 órát dolgozik, a saját cége rabszolgája, és egy-két-három nagy megrendelő adja a forgalma 80%-át. Ha valamelyik kiesik, akkor bedől a cég.

KKV képzés – a legkifizetődőbb befektetés

Mit használunk az iskolapadban szerzett tudásunkból?  Az ösztöneink, szokásaink erősebbek, mint a tanult ismereteink. A KKV képzés lényege az ActionCOACH Magyarország csapatának értelmezésében, hogy a mentoring és coaching programunkkal 13 hónap alatt a tanult ismereteket reflexszerűen begyakoroljuk. Átprogramozzuk a vállalkozó ösztönös vezetési stílusát és tartalmát. A hétről hétre, tizenhárom hónapon át tartó közös munka során a sajátjává válik mindaz, amit megtanul.

A KKV képzés lényege, hogy a konkrét vállalkozás konkrét kihívásaira keressük a konkrét válaszokat a tulajdonossal közösen, mérünk, elemzünk, üzleti stratégiákat alkotunk és végrehajtjuk őket.

Minden héten csak egy fél lépéssel lépünk előre, mert reflexeket átprogramozni csak apró lépésekkel, kismértékű heti programokkal lehet.

Szilágyi László, ActionCOACH Ma gyarország ML előadása

A KKV-képzés a tanulni vágyó tulajdonosoknak

Képzés professzionális szinten

Először is csináljunk a KKV tulajdonosnál egy kompetencia leltárt! Kiváló műszaki szakember, például légtechnikus. Elsőrangúan tervez, szerel, üzemeltet. De nincs humánerőforrás gazdálkodási ismerete, ezért a tapasztalatai negatívak. Panaszkodik, hogy a munkaerőpiacon nem találni jó szakembert, az alkalmazottai pedig pontatlanok a kivitelezésben és a határidőket sem tartják be, azaz, egyáltalán nem érzik a felelősségüket az elvégzett munkáért.

Tetézi a bajt, hogy nincs elég megrendelés, a kisszámú megrendelésre nagyszámú cég tör, leverik az árat, önköltség alatt ajánlanak, s ő kénytelen felvenni a kesztyűt.

Meglenne, de a régi vevők már nem építenek, vagy befejezték a pályafutásukat. Senki sem akar exkluzívan csak vele dolgoztatni.

A marketing csak viszi a pénzt, eredménytelen. A honlapra a kutya sem néz rá. Konferenciákra elmenni nincs ideje. A raktári készletben benne áll a pénze, a vevők hosszú határidőkkel fizetnek, nincs elég készpénz a cégben, kénytelen forgóeszköz-hitelért folyamodni a bankhoz. Ezért zálogban van a családi háza.

A könyvelője a NAV érdekeit képviseli a cégben, akivel nem tud semmilyen vitát sem lefolytatni, mert a könyvelője csak annyit mond, hogy ez a törvény és kész. S egyébként is, a harmadik mondat után elveszíti szálat. „Mérleg, számlaosztály, cash flow” – ezek kínaiul vannak a számára.

A KKV Képzés a tényleges hatékonyság szintjén azt jelenti, hogy egy KKV tulajdonos vállalkozó hozzájut minden olyan üzleti támogatáshoz, amit egy multinacionális cég vezérigazgatója természetes módon, hivatalból megkap. Ismerni fogja a munkaerő-gazdálkodás minden csínját. Hogyan kell meghirdetni egy állást, kiválasztani a delikvenst, hogyan kell betanítani, milyen SZMSZ rendszerbe kell beilleszteni, milyen egyéni értékelési rendszert kell bevezetni és hogyan kell motiválni, jutalmazni, ünnepelni.

A KKV Képzés valódi professzionalizmusát az jelenti, hogy megadja mindazt az ismeretet, ami ahhoz kell: hogyan lehet a hatékony marketing politikát felépíteni. Hogyan kell a célközönséget beazonosítani. Hogyan kell őket megszólítani. Hogy működik a reklám. Hogyan dolgozzunk a médiával. Milyen egy sikeres prezentáció. Hogyan gyűjtsünk potenciális vevőket. Hogy konvertáljuk őket vásárlókká. Hogy érjük el, hogy minél gyakrabban minél nagyobb tételben vásároljanak a KKV-tól. Hogy érhető el a legnagyobb árrés az eladás során. Több száz marketing módszer közül ki kell tudni választani a leghatékonyabbat.

Képzés: kulcs a mérés és értékelés

Minden emberi tevékenységnek, így az üzleti tevékenység minden formájának is meghatározható a mértékegysége és mérőszáma. A termelésben melyeket használjuk? Meglepő dolgokat láthatunk egyes cégeknél. Nincs semmilyen mérőszám, a megérzések és az ösztönök szintjén folyik a termelés… A másik cégben annyi adat áll rendelkezésre, hogy a vezető azt sem tudja, hogy mit kezdjen velük… A harmadik cégben csak az egzakt adatokat mérik. De a tevékenység jó részét definiálni sem sikerült, hogy mértékegységet vagy mérőszámot rendelhessen mellé. A képzés, a tréning is csak akkor hatásos, ha mérőszámot rendelünk mellé és elemezni tudjuk annak hatékonyságát.

Képzés hatékonysága

Régi mondás, hogy minden képzés annyit ér, amennyit hasznosítanak belőle. Az üzleti képzés valódi sikermutatója az üzleti siker. A KKV Képzés egészének a hatékonysága a bevétel és profit növekedésben lemérhető. Ugyanakkor egyes részterületeket is érdemes mérni. Például – de a teljesség igénye nélkül -, mekkora az alkalmazottak között a fluktuáció?  Mennyivel nőtt ez értékesítés egy konkrét reklám bevezetését követően? Mekkora a cégben a pénzforgás sebessége?  Hol található a fedezeti pont?

Az ActionCOACH a KKV Képzés teljes spektrumát nyújtja a vállalkozónak. Úgy képzeld el Kedves Olvasó, hogy mi – üzleti coachok – leszünk a HR, a Termékfejlesztési, a Termelésirányítási, a Beszerzési, a Logisztikai, a Pénzügyi, a Jogi, a Marketing, a PR osztályod. Megadva az üzletfejlesztéshez a teljes támogatást a KKV tulajdonosnak. Egy idő után tulajdonosként nem kell a napi operatív munkát végezned, hiszen a feladatokat delegálni tudod. Csak ellenőrizned kell a végrehajtást. A céged az önjáró cégek útjára lép stabil profittermelő képességgel.

Bővebben: https://www.gree-gree.hu/program

További olvasni valók a témában:

https://actioncoach.hu/uzleti-tanacsadas-elore-kialakitott-koncepcio/

https://actioncoach.hu/kkv-besorolas/

https://actioncoach.hu/a-coach-jelentese/